5
Mayıs
2024
Pazar
NEVŞEHİR

Üzüm üretimi azalıyor

NEVŞEHİR'DE ÜZÜM ÜRETİMİ AZALIYOR

Nevşehir'de, tarihi M.Ö. 3000 yıllarda Hititler dönemine kadar uzanan üzüm yetiştiriciliği, günümüzde bağ alanları çağın gerektirdiği şekilde yapılandırılmamasının yanı sıra üzümdeki fiyat düşüklüğü ve küçük parçalı oluşu gibi nedenlerle hızla azalıyor.

Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Recep Tunç yaptığı açıklamada, Nevşehir genelinde 232 bin 570 hektarlık üzüm bağ alanının bulunduğunu söyledi.Bağ alanların geçmişten günümüze kadar modern tarımın gereklerinden oldukça uzak kaldığını dile getiren Tunç, oldukça yaşlı bir durumda bulunan bağ alanlarında çeşitliliğin de oluşturulamaması nedeniyle verim düşüklüğünün yaşandığını kaydetti.

Yıllardan beri üzüm fiyatlarının da maliyetleri bile karşılamaktan uzak oluşunun da ciddi manada etkisi ile bağ alanlarının çiftçiler tarafından değerlendirilmediğini ifade eden Tunç, miras yoluyla paylaşımlar nedeniyle de bağ alanlarının oldukça küçük parçalı hale geldiğini söyledi.

Yaşanan tüm bu olumsuzluklara karşın özellikle Ürgüp ve Gülşehir yöresinde yüksek sistem bağcılığın yaygınlaşma sürecinde olmasının da bölge bağcılığı olarak sevindirici olduğunu kaydeden Tunç, diğer bağ alanlarının da genişletilmesi yoluna gidilmesi gerektiğini vurguladı.Bölgenin jeolojik ve mevsim özelliklerine uygun üzüm çeşitlerinin etkin bir şekilde üretilmesinin gerektiğine inandıklarını belirten Tunç, ürün çeşitliliğine gidilmesi gerektiğini belirtti.

İHA
Yayın Tarihi : 8 Kasım 2010 Pazartesi 09:29:00
Güncelleme :8 Kasım 2010 Pazartesi 09:33:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?