6
Mayıs
2024
Pazertesi
NEVŞEHİR

Vatandaşın referandumdan haberi yok

Türkiye’de 21 Ekim’de yapılacak olan referandumdan çoğu vatandaşın haberi bile yok. Muhtarlıkların ellerinde seçmen kağıtları birikti ve hala muhtarlıklara gelip seçmen kartlarını alan vatandaş yok.

Cumhurbaşkanını 4 yılda bir halkın seçmesi, bir kişinin en fazla iki dönem cumhurbaşkanı seçilebilmesini ve genel seçim sürecinin 4 yıla indirilmesi gibi önemli değişiklikler içeren Anayasa paketi, 21 Ekim'de halkoyuna sunulacak. Fakat vatandaşın referandumdan haberi bile yok. Vatandaşların genel seçimlere olan ilgisi referandumda görülmüyor. Referanduma halkın ilgisinin az olması muhtarlıkları telaşa düşürdü. Nevşehir Muhtarlar Dernek Başkanı Hüseyin Altınışık, Nevşehir nüfusunun çoğunun halen muhtarlıklara gelip seçmen kartlarını almamasından yakınıyor.

Nevşehir Muhtarlar Dernek Başkanı Hüseyin Altınışık, Nevşehir’de ki 186.000 nüfustan sadece az bir çoğunluğunun muhtarlıklardan seçmen kartlarını aldıklarını söyledi. Altınışık, “Televizyonlardan yeteri kadar referandum tarihi duyuruluyor. Fakat halkımız bu konuda tam bilinçlendirilmemiş. Belki referandum’un ne olduğunu tam anlamış değiller. Eğer kendi cumhurbaşkanlarını kendileri seçmek istiyorlarsa 21 Ekim’de sandık başına gelip seçimlerini yapmalılar. Eğer vatandaşımız seçmen kartlarını son tarihe kadar almaya gelmezlerse son çare olarak evlerine teslim edeceğiz. Ulaşamadıklarımıza ise 21 Ekim’de oy kullanacakları sandık başından seçmen kartlarını teslim edeceğiz. Fakat halkımız daha duyarlı olsa gelip bizden teslim alsalar bizler için daha iyi olacak.”dedi.

Referanduma sayılı günler kaldı ancak vatandaşın hala tam olarak ne için sandık başına gittiğinin farkında olmadığına da değinen Altınışık, ”Kart almaya gelen yok, tek tek evlere dağıtmak da mümkün değil. Vatandaş, '22 Temmuzdaki genel seçimdeki seçmen kartım duruyor, ben bununla da oy kullanırım' düşüncesi ile hareket ediyor. Ama durum böyle değil, sandık numarası değişen yerler var. O yüzden evlere tek tek dağıtıma çıkmadan bir an önce kendi mahallelerindeki muhtarlıklara gelip seçmen kartlarını alsınlar.”dedi.

REFERANDUMDA OY KULLANMAYANA 17 YTL PARA CEZASI

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Muammer Aydın’ın açıklamasını da hatırlatan, Altınışık, herkesi sandık başına gitmeleri yönünde uyardı. Genel seçimlere verilen önemin referanduma da verilmesi gerektiğini belirten Altınışık, oy kullanmayanlara 17 YTL para cezası verileceğini de söyledi. Son olarak 21 Ekim Pazar Günü vatandaşların mutlaka T.C. kimliklerini de yanlarına alması gerektiğini de sözlerine ekledi.

 

İha
Yayın Tarihi : 18 Ekim 2007 Perşembe 17:02:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?