6
Mayıs
2024
Pazertesi
NEVŞEHİR

Yağışlar çiftçinin yüzünü güldürdü

Son yılların en yağışlı Kasım ayını geçiren Nevşehir'de, yağmur çiftçinin yüzünü güldürdü.

Nevşehir Ziraat Odası Başkanı Recep Tunç yaptığı açıklamada, son iki gün içerisinde metrekareye düşen yağış miktarının 36,5 kilogram olarak ölçüldüğü Nevşehir'de, yağışların tarım alanlarında ve yer altı su kaynaklarında önemli bir ihtiyacı giderdiğini söyledi.

Tarım üreticilerinin yağışlardan son derece memnun olduğunu belirten Ziraat Odası Başkanı Recep Tunç, "Son günlerde yağan yağmur çiftçilerimiz için bir can suyu oldu. Uzun süredir kuraklık ile mücadele eden çiftçilerimiz açısından yağışların sürmesi çok güzel. Özellikle tahıl arazilerimizin bu yağışa ihtiyacı vardı. Böylesine bir yağışlı dönemi son olarak 1986 yılında yaşamıştık. O yıldan sonra ilk kez bu denli fazla bir yağış ile karşılaşıyoruz" dedi.

Halen patates ve pancar hasadını yapmayan üreticileri de uyaran Ziraat Odası Başkanı Recep Tunç, ileriki günlerde yaşanabilecek don olaylarına karşı üreticilerin dikkatli olmalarını istedi. Yağışların son yıllarda tehlike sinyalleri veren yeraltı su kaynakları açısından da son derece faydalı olduğunu ifade eden Recep Tunç, 1973 yılında 3,5 metreden suyun çıkartıldığı tarım arazilerinde bugün ancak 150 metrede su bulunabildiğini vurguladı. Tunç, "1970’li yıllardan sonra yeraltı su kaynaklarımız sürekli olarak azaldı. Küresel ısınmanın yanı sıra bunda hiç şüphesiz bilinçsiz üreticilerimiz de faktörü büyük. Çünkü o yıllardan beri sürekli olarak yeraltı su kaynaklarımızı hovardaca kullandık. Aşırı yağmurlama ile birlikte su kaynaklarımız da azaldı. O tarihlerde damla sulamanın önemini çiftçilerimize anlatabilseydik şimdi bu durumda olmazdık. Umarım bu yağışlarla yeraltı su kaynaklarımızı yeterince besleyebiliriz" diye konuştu.

 

iha
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2007 Çarşamba 11:45:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?