18
Mayıs
2024
Cumartesi
HACIBEKTAŞ - NEVŞEHİR

Hacı Bektaş Şenlikleri'nin onur konuğu Denktaş

Nevşehir’in Hacıbektaş İlçesi’nde düzenlenen 41.Ulusal ve 15. Uluslararası Hacıbektaş-i Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri’nin hazırlıkları tamamlandı. KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın onur konuğu olarak katılacağı törenlere Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve çok sayıda bakanın katılması bekleniyor.

Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, yaptığı açıklamada, düşünce ve ortaya koyduğu öğretileri ile tüm dünya insanlığına dostluk, barış, hoşgörü çağrıları yapan ünlü düşünür Hacıbektaş-ı Veli’nin, yaşamını geçirdiği Hacıbektaş İlçesi’nde 16-18 Ağustos tarihleri arasında adına yakışır bir dizi etkinlikle anılacağını söyledi. Selmanpakoğlu, Hacıbektaş’taki anma etkinliklerinin kamuoyunda bir şenlik veya festival olarak algılanmasının oldukça yanlış olduğunu belirterek tüm etkinliklerin bir kültür ve sanat çerçevesinde ortaya konulmaya çalışıldığını söyledi.

Gece etkinliklerinin, ilk kez bu yıl gece saat 01.00’da sona ereceğini belirten Selmanpakoğlu, "Geçmiş yıllarda sabahlara kadar gece programları düzenlenmekte idi. Bu büyük bir hata. Hacıbektaş-ı Veli’nin gönül erenleri, onun sevgisini yüreklerinde hisseden insanlar buraya onun kültürünü, düşüncesini, yaşamını öğrenmek, onun yaşadığı o anları yeni baştan algılayabilmek için gelmektedir. Sabahlara kadar devam eden etkinliklerle yorgun düşen insanlarımız, gündüzleri zorunlu olarak bulundukları birimlerde yorgunluklarını gidermeye çalışmaktalar. Biz istiyoruz ki Hacıbektaş’da anma etkinliklerine gelen insanlarımız çok rahat bir şekilde Hacıbektaş İlçe Merkezi ile çevresindeki ziyaret yerlerini gezebilsinler. Kapadokya bölgesindeki diğer tarihi ve turistik alanları da bu paralelde gezip görsünler. Bu düşüncelerden hareketle etkinliklerimizi öğleden sonralarına çekmeyi uygun gördük. Bu yılki programın başlangıç süreleri bu düşünceler içerisinde şekillendi. Daha önceden Hacıbektaş-ı Veli’nin yaşamı ve düşüncesini ele alan kültürel ve sanatsal etkinliklerde oldukça kısıtlı sayıda insanımız tarafından izlenebilmekte idi. Bu yanlışlığı ortadan kaldırma adına bu yıl ki tüm gece programlarını gece en geç 01.00’da sona erdireceğiz. İnsanlarımız yeni bir güne daha dinç başlayabilsinler, kültürel ve sanatsal etkinliklere daha fazla katılım sağlayabilsinler." diye konuştu.

Selmanpakoğlu, bu yılki etkinlikleri izlemek için Hacıbektaş İlçesi’ne gelecek 300 bini aşkın insanın Hacıbektaş İlçesi’ndeki evlere misafir olarak kabul edilmelerinin yanısıra, Çadırkent ve çevresinde geçici olarak barındırılacaklarını belirterek, Kızılay’dan çadır isteğinde bulunduklarını söyledi. Kızılay’ın, çadır talebine olası bir doğal afet karşısında sıkıntı yaşamamak için biraz olumsuz yaklaştığını kaydeden Selmanpakoğlu, "Hacıbektaş İlçesi’ndeki etkinlikler bir şenlik veya bir festival olarak ele alınmamalıdır. Bu bir badem veya pamuk şenliği değil kesinlikle. Hacıbektaş İlçesi’ndeki bizim etkinliklerimize de kimse bu gözle bakmamalı. Biz burada düşünce ve öğretileri ile bugün bile büyük bir ihtiyaç duyduğumuz dostluk, barış, kardeşlik ve hoşgörüyü 13. yüzyılda ortaya koyabilmeyi başarmış bir büyük insanı anıyoruz. Onun düşünce evrenine her zamankinden daha fazla ihtiyacımız olduğu düşüncesini Kızılay yöneticilerine de anlatmaya çalıştım. Onlar da herhangi bir doğal afet nedeniyle çadırların taşınması noktasında sıkıntı oluşabileceği düşüncesi ile konuya pek sıcak bakmadılar, ama öyle inanıyorum ki bu konudaki sıkıntı da çözüme kavuşacak. Kızılay’dan 1500 çadır ile 5 bin battaniye alacağız. Ayrıca çevredeki otel, motel ve benzeri konaklama tesislerinde gelen misafirlerimizi ağırlayacağız. Etkinlikler boyunca çeşitli sağlık merkezlerinden gelen seyyar sağlık ekipleri, hastalara anında müdahale edebilecekler." diye konuştu.

Öte yandan 16-18 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek Hacıbektaş-ı Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri’nin bu yılki onur konuğu KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, etkinlikler çerçevesinde 16 Ağustos günü Hacıbektaş-ı Veli Kültür Merkezi Salonu’nda "Kıbrıs’ın Geleceği" konulu bir konferans verecek. Irak’taki Türkmenlerin de bu yıl ilk kez Hacıbektaş-ı Veli etkinliklerine katılacakları belirtildi. Yaklaşık 50 kişilik bir ekip ile Hacıbektaş İlçesi’ne gelecek olan Kerkük Türklerinin yanı sıra, etkinliklere KKTC, Almanya ve Arnavutluk’tan katılım olması bekleniyor.


3 gün boyunca devam edecek etkinlikler çerçevesinde; resim, karikatür ve fotoğraf sergileri açılacak. Hacıbektaş-ı Veli Kültür Merkezi’ndeki etkinliklerin ilk gününde Prof. Dr. Mürsel Öztürk, Prof. Dr. Alemdar Yalçın, Prof. Dr. Ünsal Yavuz ve araştırmacı yazar Esat Korkmaz’ın katılacağı "Aydınlanma süresince Hacıbektaş-i Veli ve Cumhuriyet", konulu bir panel düzenlenecek. Etkinliklerin ikinci gününde ise Cumhuriyet Gazetesi Yayın Kurulu Başkanı İlhan Selçuk, "Aydınlanma ve Alevilik" konulu bir konferans verecek. Etkinliklerin 3. günü olan 18 Ağustos’ta da Prof. Dr. Gönül Gültekin, Prof. Dr. Gökay Yıldız, araştırmacı yazar Atilla Budak ile Yrd. Doç. Dr. Sencer Erkman’ın konuşmacı olarak katılacağı , "Atatürk Dönemi’nde Sanatın Yeri" konulu panel gerçekleştirilecek. Ayrıca Yargıtay eski 8. Daire Başkanı şair Naci Ünver, şair Ahmet Gökçe, ile gazeteci-şair-yazar Ataol Behramoğlu ve Haluk Çetin şiir dinletileri sunacak.
3 gün süresince, Hacıbektaş Belediye Meydanı ve Hacıbektaş-ı Veli Kültür Merkezi’nde, 60. Yıl Semah Ekipleri gösteriler yapacak. Ayrıca Musa Eroğlu, Dertli Divani, Müslüm Sümbül, Oğuz Tunçbilek, Güler Duman, Ali Mahzuni, Emrah Mahzuni, Hüseyin Turan, Kıvırcık Ali, Özlem Özdil, Kubilay Dökmetaş, Medine Kaplan, Kazım Kalaycı, İsmail Kaya, Mehmet Acet, Zeynep Karababa ve Grup Kızılırmak’ın katılacağı gece etkinlikleri düzenlenecek.

Kenthaber-istanbul
Yayın Tarihi : 14 Ağustos 2004 Cumartesi 12:30:31
Güncelleme :7 Kasım 2005 Pazartesi 14:19:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?