19
Mayıs
2024
Pazar
HACIBEKTAŞ - NEVŞEHİR

Hacıbektaş, ziyaretçi akınına uğruyor

41. Ulusal ve 15. Uluslararası Hacı Bektaş-ı Veli Anma Kültür ve Sanat etkinlikleri öncesinde Nevşehir’in Hacı Bektaş İlçesi’ne yurt içinden ve yurt dışından ziyaretçi akını sürüyor.

Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, yaptığı açıklamada, Irak’ın yeni Devlet Başkanı’nın Türkiye’yi ziyaret edecek olması nedeniyle bu yılki törenlere Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in çok istemesine rağmen, katılamayacağını söyledi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın etkinliklere katılıp katılamayacağının netlik kazanmadığını ifade eden elmanpakoğlu, CHP lideri Deniz Baykal’ın bu yılki törenleri boykot etmesine karşın çok sayıda CHP’li milletvekilinin Hacı Bektaş İlçesi’ndeki etkinlikleri takip edeceğini söyledi. Yüreği ve gönlü Hacı Bektaş-ı Veli sevgisi ve felsefesi ile dolu herkesi Hacı Bektaş İlçesi’ndeki kültür ve sanat etkinliklerine davet ettiklerini vurgulayan Hacı Bektaş Belediye Başkanı Alirıza Selmanpakoğlu, 3 gün boyunca Hacı Bektaş Veli düşünce ve felsefesi ile Atatürk sanatının, ilim adamlarınca dile getirileceğini belirtti.

Selmanpakoğlu, Arif Sağ ve ona bağlı bir grup sanatçının törenleri boykot etmesinin Hacı Bektaş İlçesi’ndeki etkinliklerde önemli rol oynamayacağını ifade ederek, "Arif Sağ ve onun şirketine bağlı olarak çalışan Kıvırcık Ali, Arzu, Belkıs Akkale, İsmail Kaya,Tolga Sağ, Grup Kızılırmak ve Grup Çığ’ın etkinliklerimizi boykot etmesi, buradaki etkinliklerde önemli bir rol oynamayacaktır. Hacı Bektaş-ı Veli’ye gönül verenlere, dili, dini, siyasi görüşü, dengi ve düşüncesi ne olursa olsun kapımız sonuna kadar açıktır. Dost gelirler, hoş gelirler" dedi. Bu arada etkinliklere katılmak amacıyla yurt içi ve yurt dışından binlerce insanının Hacı Bektaş İlçesi’ne akını da devam ediyor. Hacı Bektaş-ı Veli’nin türbesinin de bulunduğu Hacı Bektaş Veli Müzesi, Çilehane ve Beştaşlar’da kutsal mekanları gezen ziyaretçiler için ayrıca Hacı Bektaş Veli Müzesi bahçesinde semah ekipleri gösteriler yapıyorlar. Hava sıcaklığının 38 dereceyi geçtiği Hacı Bektaş’ta ziyaretçiler, sıcağa rağmen ziyaretlerini sürdürürken, kimi ziyaretçiler de gölgelik alanları tercih ediyorlar.


CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, 16-18 Ağustos tarihlerinde Nevşehir’in Hacı Bektaş İlçesi’nde gerçekleştirilecek şenliklere katılmama kararıyla ilgili olarak CHP’den yapılan yazılı açıklamada, Baykal’ın, Hacı Bektaş Veli Anma Kültür ve Sanat Etkinlikleri’nde kendisine konuşma hakkı tanınmayacağı gerekçesiyle katılmayacağı bildirildi.
Tören ve şenliklere her yıl coşkuyla katılan Alevi ve Bektaşi dernekleri ile bunların üst kuruluşu Alevi ve Bektaşi Dernekleri Federasyonu tarafından, söz hakkının kısıtlandığı ve bu nedenle temsilcilerinin törene katılmayacağı hatırlatılarak, şöyle denildi:


’’Türkiye’nin saygın ve seçkin ozanları ile sanatçılarının, tertip komitesinin bugüne kadar alışılmadık, farklı ve yanlı tutumunu protesto ederek, şenliklere katılmayacağı bildirildi. Böylece bu yıl yapılacak Uluslararası Hacı Bektaş-ı Veli’yi Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri, tartışmalı, huzursuz, Hacı Bektaş Veli’nin birlik anlayışına uymayan bir kutlamaya dönüştü. Bu nedenle, ana muhalefet partisi olmadığı dönemlerde bile törenlere katılarak konuşma hakkını kullanan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, tartışmalı hale gelen şenliğe katılmama kararı aldı.’’
Öte yandan, 16-18 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilecek Hacı Bektaş-ı Veli Anma Törenleri ve Kültür Sanat Etkinlikleri’nin bu yılki onur konuğu KKTC Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş, etkinlikler çerçevesinde 16 Ağustos günü Hacı Bektaş-ı Veli Kültür Merkezi Salonu’nda "Kıbrıs’ın geleceği" konulu bir konferans verecek. Irak’taki Türkmenlerin de bu yıl ilk kez Hacı Bektaş-ı Veli etkinliklerine katılacakları belirtildi. Yaklaşık 50 kişilik bir ekip ile Hacı Bektaş İlçesi’ne gelecek olan Kerkük Türkleri’nin yanı sıra, etkinliklere KKTC, Almanya, Arnavutluk’tan katılımın olması bekleniyor.


3 gün boyunca devam edecek etkinlikler çerçevesinde resim, karikatür ve fotoğraf sergileri açılacak. Hacı Bektaş-ı Veli Kültür Merkezi’ndeki etkinliklerin ilk gününde Prof. Dr. Mürsel Öztürk, Prof. Dr. Alemdar Yalçın, Prof. Dr. Ünsal Yavuz ve araştırmacı yazar Esat Korkmaz’ın katılacağı "Aydınlanma süresince Hacı Bektaş-ı Veli ve Cumhuriyet", konulu panel gerçekleştirilecek. Etkinliklerin ikinci gününde ise Cumhuriyet Gazetesi Yayın Kurulu Başkanı İlhan Selçuk "Aydınlanma ve Alevilik" konulu bir konferans verecek. Etkinliklerin 3. günü olan 18 Ağustos’ta da Prof. Dr. Gönül Gültekin, Prof. Dr. Gökay Yıldız, araştırmacı yazar Atilla Budak ile Yardımcı Doç. Dr. Sencer Erkman’ın konuşmacı olarak katılacağı , "Atatürk döneminde sanatın yeri" konulu panel gerçekleştirilecek. Ayrıca Yargıtay eski 8. Daire Başkanı şair Naci Ünver, şair Ahmet Gökçe ile gazeteci-şair-yazar Ataol Behramoğlu ve Haluk Çetin şiir dinletileri sunacak.
3 gün süresince Hacı Bektaş Belediye Meydanı ve Hacı Bektaş-ı Veli Kültür Merkezi’nde 60. Yıl Semah ekipleri gösteriler yapacak. Ayrıca Musa Eroğlu, Dertli Divani, Müslüm Sümbül, Oğuz Tunçbilek, Güler Duman, Ali Mahzuni, Emrah Mahzuni, Hüseyin Turan, Özlem Özdil, Kubilay Dökmetaş, Medine Kaplan, Kazım Kalaycı, İsmail Kaya, Mehmet Acet, Zeynep Karababa’nın katılacağı gece etkinlikleri düzenlenecek.

iha-nevşehir
Yayın Tarihi : 16 Ağustos 2004 Pazartesi 11:02:11
Güncelleme :7 Kasım 2005 Pazartesi 14:18:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?