7
Mayıs
2024
Salı
SİVAS

"Gebe inek" ödüllü bilgi yarışması!

Sivas Tarım Müdürlüğünce düzenlenen ''Çiftçiler Yarışıyor'' adlı bilgi yarışmasında birinci olan çiftçi ''gebe inek'' ile ödüllendirildi.

Sivas Valisi Veysel Dalmaz, Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen yarışmanın açılışında yaptığı konuşmada, Sivas'ın kültür, tarih, maden şehri olmasının yanı sıra aynı zamanda tarım ve hayvancılık kenti olduğunu belirtti.

Kentin bu önceliklerini değerlendirmekte herkese önemli görevler düştüğünü ifade eden Dalmaz, "Sivaslılar olarak bize düşen proje ve zemin hazırlamaktır. Bu diyaloğu iyi kurduğumuz takdirde Sivas'ta özellikle tarım, hayvancılık ve diğer alanlarda özel sektör yatırımlarında çok büyük ivme kazanacağımızı ümit ediyorum" dedi.

Vali Dalmaz, tarım ve hayvancılığı geliştirmede en önemli konunun vatandaşa örnek işletmeleri göstermenin yanı sıra paranın nasıl kazanılacağının, meyveciliğin nasıl yapılacağının, en ideal hayvancılığın nasıl yapılacağının gösterilmesi olduğunu kaydetti.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğlu da 2008 yılında Sivas'ın Türkiye'nin en çok yem bitkileri ve hayvancılık desteği alan il olduğunu belirtti. Tarımda Türkiye'nin son 5 yılda çok büyük mesafeler katettiğini, ancak gidilmesi gereken daha çok yol olduğunu söyleyen Mirmahmutoğlu, şunları kaydetti:

"Bütün konu sermayeyi bilgiyle buluşturmak. Bilgiyle nasıl buluşturacağınızın da sistemini kuracaksınız. Bunu da öğretmen gibi, sağlık personeli gibi, imam gibi nasıl ki onlar vatandaşın bulunduğu yere giderek hizmet veriyorlar, tarım danışmanları da gidip oralarda hizmet verecekler. Köylüyle yatıp, köylüyle kalkacak. Antep fıstığının da artık Sivas'ta yetişebileceğini gösterecek. Gece ineği doğum sıkıntısı çektiği zaman ona ulaşabilecek."

Mirmahmutoğlu, 2 bin 500 olan tarım danışmanı sayısını 10 bine çıkaracaklarını da belirterek, "Bunun dışında öyle bir sistem oluşturduk ki bunu da Bakanlar Kurulu'ndan kararını çıkardık. Aynı yeminli mali müşavirlik gibi sertifikalı tarım danışmanlığı oluşturduk. Şimdi onların eğitimini yaptırıyoruz" diye konuştu.

Tarım Müdürü Mehmet Kaya da 2007 yılından itibaren süren çiftçiler yarışmasında finale kalan 5 çiftçinin yarışacağını belirtti.

Konuşmaların ardından yarışmaya geçildi. 15 soru yöneltilen bilgi yarışmasında Suşehri ilçesi Güneyli köyünden Mustafa Aydın birinci, Gürün İncesu köyünden Rıfat Gülsoy ikinci, Gemerek Yeniçubuk beldesinden Feyyaz Güneş ise üçüncü oldu.

Yarışmada birinci olan Aydın'a gebe inek, ikinciliği elde eden Gürsoy'a düve, üçüncü Güneş'e ise dana hediye edildi.

Ayrıca yarışmanın dördüncü ve beşincisi de süt sağma makinesiyle ödüllendirildi.

Daha sonra Vali Dalmaz ve Müsteşar Mirmahmutoğlu, bir girişimci tarafından faaliyete geçirilen sertifikalı tohumluk eleme, ilaçlama ve paketleme tesisi ile kentte faaliyet gösteren bir sucuk fabrikasının yeni tesisinin açılışını yaptı, başka bir sucuk firmasının da tesislerini gezdi.

CNN TÜRK
Yayın Tarihi : 12 Temmuz 2008 Cumartesi 10:05:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?