29
Nisan
2024
Pazertesi
SİVAS

Ekmekler imeceyle pişiyor

Sivas'ın Ulaş ilçesine bağlı Yenikarahisar beldesinde yaşayan kadınlar, evlerinde tüketecekleri ekmeği tandırda imece usulüyle pişiriyor.

Ev ekmeğinin yanı sıra imece usulüyle katmer de yapan Yenikarahisarlı kadınlar, yörelerinde bu yardımlaşma geleneğini sürdürüyor. Beldede vatandaşların kendilerine ait müştemilatlarında yer alan tandırlarda pişirilen ekmekler dondurucularda muhafaza edilerek, kış mevsimi boyunca tüketiliyor.

Türküler eşliğinde ekmek pişiren kadınlardan Güldane Altıntaş (63), AA muhabirine yaptığı açıklamada, geceden hamur yoğurduklarını ve sabah erken kalkıp tandırı yaktıklarını söyledi.

Komşularının yardımıyla köy ekmeği pişirdiklerini anlatan Altıntaş, "Ekmek soğuduktan sonra dondurucuya koyuyoruz. Pişen ekmeği 40 gün yiyoruz, bitince tekrar pişiriyoruz" dedi.

Altıntaş, 44 yıldır ekmek pişirdiğini belirterek, ev ekmeğinin lezzetli olduğunu söyledi.

Neriman Yasak (50) ise ilçe merkezine çok fazla gitmediklerini ve 36 yıldır fırından hazır ekmek almadıklarını belirtti. Yasak, "Komşularla toplanıp şarkılar, türküler eşliğinde ekmeğimizi yapıyoruz" diye konuştu

AA
Yayın Tarihi : 6 Şubat 2014 Perşembe 12:44:51
Güncelleme :12 Şubat 2014 Çarşamba 17:50:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?