7
Mayıs
2024
Salı
SİVAS

12'inci yıl teyakkuzu!

Sivas'ta 2 Temmuz 1993 yılında 37 kişinin hayatını kaybettiği 'Sivas Olayları'nın 12. yıldönümü nedeniyle geniş güvenlik önlemleri alındı. Bu yılki anma programında ise Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), diğer gruplardan ayrı bir anma programı düzenledi.

Sivas olaylarının yıldönümü öncesi alarma geçen polis, 1993 yılında yanarak 37 kişinin hayatını kaybettiği Madımak Oteli'nin bulunduğu Belediye Sokağı'nda geniş güvenlik önlemleri aldı.

Polis, akşam saatlerinde sokak üzerine park eden araçların üzerine uyarı bildirisi asarak araçların kaldırılmasını istedi. Sahibi bulunamayan araçlar ise bugün sabah saatlerinde trafik ekipleri tarafından çekicilerle kaldırılarak Emniyet Müdürlüğü parkına götürüldü.

Öte yandan, bu yıl yaklaşık bin 500 polisin 'Sivas Olayları' için görev aldığı öğrenildi. Bu yıl CHP, anma etkinliklerine katılan diğer gruplardan farklı olarak ayrı bir anma programı düzenledi. Sivas'a gelen CHP Sivas Milletvekili Nurettin Sözen ile CHP İstanbul Milletvekili Ali Rıza Gülçiçek ile yaklaşık 50 kadar partili, Atatürk Anıtı'na çelenk koydu. Burada bir konuşma yapan CHP Sivas Milletvekili Sözen, 2 Temmuz 1993 yılında 37 kişinin burada öldürüldüğünü söyleyerek, "Bizler CHP'liler olarak 12 yıl evvel gerçekleştirilmiş olayı bir kez daha kınıyoruz. İnsanlık tarihine geçmiş bu olayı hiçbir zaman unutmayacağız, unutturmayacağız. Bu bir tezdir. Bunu unutturmak isteyenler var. Bizim isteğimiz bir daha insanların böyle bir şeyle karşılaşmamalarıdır. Bu vesileyle buradayız. Burada yaşamını yitirenleri bir kez daha anıyoruz" dedi.

Yapılan konuşma sonrasında ölenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunan CHP'liler, ellerindeki karanfillerle Madımak Oteli'ne geldi. Burada da tekrar söz alan Sözen, ölenleri rahmetle andıklarını kaydederek, "Burada hayatını kaybedenler cinayete kurban gitti, Cumhuriyet'e olan inancımızla onları asla unutmayacağız" diye konuştu.

Öte yandan, Sivas olaylarıyla ilgili bazı siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının anma programı, ilerleyen saatlerde gerçekleştirilecek.

İHA
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2005 Cumartesi 13:43:37
Güncelleme :22 Temmuz 2005 Cuma 19:54:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
A. Karayigit IP: 84.136.126.xxx Tarih : 3.07.2005 03:44:59
Sözen simdiye kadar nerede idi,Otel olayini insan olan hic kimse onaylamaz ama bu olayi insanlar arasinda hos görü ve sayginin yesillenmeye basladigi siralarda kendi cikarlari icin felaket tellalligi yapmaya kimsenin hakki yok.otelde sadece 37 kisi katledilmedi o olaydan sonra onlarca yoksul,kimsesiz,hakkini aramaktan aciz garibanlar ceza evlerine dolduruldu.Ceza cekenler gercek suclumu yoksa günah kecisi olarak secilen garibanlarmi?Buradan CHP li vekillere özellikle Nurettin Sözen ve Berhan Simsege soruyorum vijdanlari rahatmi bu asagilik olayi gerceklestirenlermi yakalandi yoksa onlarin yerine kobaylarmi?Belkide vijdaniniz rahat degil bu yüzden unutamiyorsunuz ve unutturmak istemiyorsunuz. Bu insanlik disi olayda ölenlere ALLAH´tan rahmet yakinlarina tekrar sabir diliyorum.