7
Mayıs
2024
Salı
SİVAS

13 yaşında, uzaktan kumandalı süpürge yaptı

Sivaslı ilköğretim okulu öğrencisi Deniz Doğanay, anneanne ve babaannesinin yerleri temizlerken belinin ağrımasına dayanamayıp, uzaktan kumandalı elektrikli süpürge geliştirdi.

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Özel Mahir Duman İlköğretim Okulu 6. sınıf öğrencilerinden 13 yaşındaki Deniz Doğanay, Fen Bilgisi dersinde yaptıkları projeler kapsamında daha önceden oynadığı uzaktan kumandalı oyuncak bir arabayı kullanarak, uzaktan yönlendirilebilen elektrikli süpürge icat ettiğini söyledi.

Elektrikli süpürgeyi icat etmesindeki en büyük nedenin anneanne ve babaannesinin yerleri temizlerken belinin ağrıması olduğunu kaydeden Doğanay, "Anneannem ve babaannem yaşlı olduğundan temizlik yaparken belleri ağrıyordu. Ben onlara çok üzülüyordum. Onların belinin ağrımaması ve oturdukları yerden yerleri temizlemeleri için bu projeyi yaptım" dedi.

Projeyi yaparken eski kumandalı oyuncak bir arabayı ve evde bulunan bir elektrikli süpürgeyi kullandığını anlatan Doğanay, "Daha önceden oynadığım arabanın üst bölümünü çıkardım. Süpürgeyi arabanın alt bölümündeki lastikleri geçtiği yere takarak monte ettim. Bu montaj sırasında tel kullandım. Daha sonra arabayı flaster ile kaplayıp üzerini daha güzel görünmesi için sarıya boyadım. Bu proje oturduğunuz yerden yerleri temizlemenizi sağlıyor. Arabanın kumandasıyla süpürgeyi yönlendirip isteğiniz bölgeyi temizleyebiliyorsunuz" diye konuştu.

Süpürgeye henüz bir isim vermediğini söyleyen Doğanay, icadının duyulmasından sonra çok kişinin süpürgeyi istediğini belirterek, "Süpürgemi görenler çok beğendi. Önce CÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bakır istedi. Ama bu süpürgeyi ben ilk olarak anneannem ve babaanneme vereceğim" dedi. Doğanay, süpürgenin küçük olduğunu;ancak ileride daha geniş yerlerin süpürülmesi için bunun geliştirilebileceğini sözlerine kaydetti. Doğanay’ın Fen Bilgisi öğretmeni Ebru Yılmaz ise, öğrencilerine dersi sevdirmek ve araştıran, sorgulayan kişiler olmalarını sağlamak için çeşitli aktiviteler gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Mayıs 2005 Cumartesi 18:38:05
Güncelleme :17 Mayıs 2005 Salı 16:58:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
gulbahar tumenci IP: 85.104.244.xxx Tarih : 18.11.2008 12:54:58

bu icatı nasıl yaptınız bize biraz ip ucu verirmisiniz cunku fen hocamız da istedi e_mail adresimize eklenirsiniz