5
Mayıs
2024
Pazar
SİVAS

14 Kasım Dünya KOAH günü

Sivas Sağlık Müdürü Sadettin Yazı, sigara tiryakilerinin potansiyel bir KAOH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığının) adayı olduğunu belirterek, uyarılarda bulundu.

14 Kasım Dünya KOAH günü nedeniyle yazılı bir açıklama yapan Yazı, KOAH'ın, hava yollarında daralmaya ve akciğer dokusunda hasara neden olan, zaman içinde kötüleşen, ilerleyici bir akciğer hastalığı olduğunu söyledi. Akciğerlerdeki hava yollarının daralmasına bağlı olarak nefes almayı zorlaştıran KOAH'ın, en tehlikeli akciğer hastalıkları arasında yer aldığına dikkat çeken Yazı, KOAH'ın ülkede ölüm nedenleri arasında 5. sırada yer aldığı belirtilerek, Türkiye'de yaklaşık 3 milyon KOAH hastası bulunduğunu bildirdi.

Türkiye'de akciğer hastalıkları nedeniyle kaybedilen hastaların yüzde 20'sini KOAH'lıların oluşturduğunu kaydeden Yazı, hastalığın oluşumunda en önemli ve önlenebilir tek nedenin sigara olduğunun altını çizerek, "Sigara tiryakilerinin potansiyel KOAH adayıdır. Bazı istisnalarla birlikte bu hastalığın sadece sigara içen kişilerde görüldüğü tespit edilmiştir. KOAH, sigaraya erken başlayan, uzun yıllar ve fazla sayıda sigara içen kişilerde daha erken görülür ve ağır bir seyir izler. Sigara içmeye başlayan hatta uzun yıllar sigara içen kişilerde belirti vermeden ilerleyen KOAH, ileri yaşlarda fark edildiğinde tedavi için geç kalınmış olur" Diyerek KOAH nefes darlığı, öksürük, balgam çıkarma, göğüste tıkanma, hırıltılı solunum ve morarma gibi yakınmalarla ortaya çıkıyor. Hastalığın en önemli belirtisi en az 3 ay balgamlı öksürük ve bu durumun en az 2 yıl tekrarlaması. Hastalık aniden başlıyor, kişiyi kolayca terk etmiyor, giderek artan bir seyir izliyor ve ölümlere yol açabiliyor" dedi.

Çağın en önemli hastalıklarından birisi olan KOAH'ın tedavisinin çok pahalı olduğunu vurgulayarak, "KOAH'dan korunmak için atılacak en önemli adımın sigara içmemek veya içiyorsak kesinlikle bırakmak olduğunu söyleyen Yazı, Dünya KOAH Günü'nün bu yılki temasının "Nefesiniz Daralıyorsa Çaresiz Değilsiniz" olduğunu söyleyerek, halkın bu konuda tüm sağlık kuruluşlarımıza başvurabileceğini belirtti.

iha
Yayın Tarihi : 13 Kasım 2007 Salı 15:59:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?