3
Mayıs
2024
Cuma
SİVAS

2 bin yıllık ağaç ilgi görüyor

Sivas'ın Suşehri ilçesine bağlı Yelkesen köyünde yaklaşık 2 bin yıllık olduğu ve altında evliya mezarı bulunduğu iddia edilen kaya parçası içindeki ağaç, yöre halkının akınına uğruyor.

Yelkesen köyü Çeğilli mevkiinde büyük bir kaya parçası içinde büyüyen ve yaklaşık 2 bin yıllık olduğu iddia edilen ardıç ağacı, vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor.

Ardıç ağacına sürekli geldiklerini anlatan 52 yaşındaki Musa Karadoruk, "Ben doğdum doğalı bu ağaç burada taşların arasında duruyor. Taş içerisinden büyüyen bu ağacın burada yetişmesi bence ilahi yaradanın bir mesajı. Bu ağacın altında bir evliya olduğu söyleniyor. Bu ağaç ne büyüyor ne de küçülüyor" dedi.

Ağaçla ilgili bazı hikayelerin de halk arasında anlatıldığını belirten Karadoruk, "Ağaç hakkında anlatılan çeşitli olaylar var. Ak sakallı bir dedenin gece bu ağacın altına yatan bir gencin üzerine yorgan örttüğü söyleniyor. Yine bir vatandaş bu ağacın altından karaçalı dikenlerini keserek evinin bahçesine çit yapmış ve sabah kalktığında çit yaptığı karaçalı dikenlerinin tekrar ağacın altında olduğunu görmüş ve o vatandaşın evinde uğursuzluklar yaşanmış. Yine bu ağacın bir dalı bu yıl yeşerirken, aynı dal seneye kuruyarak diğer dalları yeşeriyor" iddialarında bulundu.

Köyün yaşlılarından Şükrü Işıldak ise ağacın altında evliya olduğunun söylendiğini belirterek, "Bizim köy ve çevre köyler bir zaman bu ağacın etrafında toplanarak kurbanlar kesip yağmur duası ettik. Bu ağacın altında evliya olduğundan bu ağaca kimse hor gözle bakmaz, kimse dalını kesmez. Bir vatandaş bu ağacın dalını kesmiş ve ocağı sönmüş" diye konuştu.

Altında evliya olduğu iddia edilen asırlık ardıç ağacına gelen Yelkesen köylüleri şifa niyetine her gün dualar ederken, ağacın etrafını temizlemeyi de ihmal etmiyor.
 

İHA
Yayın Tarihi : 18 Mart 2009 Çarşamba 11:29:20
Güncelleme :18 Mart 2009 Çarşamba 11:33:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?