6
Mayıs
2024
Pazertesi
SİVAS

5 ayda 85 kişiden kene çıkartıldı

Sivas'ın Suşehri İlçesi'nde 5 aylık süre içerisinde Devlet Hastanesi'ne gelen 85 kişiden kene çıkartıldığı belirtildi.

Konu hakkında açıklama yapan Suşehri Devlet Hastanesi Başhekimi Doktor İbrahim Coşkun, 2008 yılı içerisinde ilk kene ısırma vakasının mart ayında geldiğini, bugüne kadar ise toplam 85 kişiden kene çıkartıldığını söyledi.

Kene ısırması sonucu hastaneye başvuru yapan 85 kişiden 3 kişiyi Sivas'a sevk ettiklerini belirten Coşkun, bunlardan Koyulhisar ilçesine bağlı bir köyden hastaneye gelen bir kişinin Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı şüphesiyle Sivas'a sevk edildiğini ve burada öldüğünü, fakat ölen kişinin tam ölüm sebebinin numunelerin incelenmek üzere Ankara'ya gönderildiğini söyledi.

Kene ısırması sonucu hastaneye hafta sonlarında başvurunun fazla olduğunu belirten Coşkun, bunun nedeninin ise hafta sonu pikniğe giden vatandaşların tedbir almamalarından kaynaklandığını söyledi.

Suşehri Devlet Hastanesine Pazar günü toplam 8 kişinin kene ısırması sonucu başvuru yaptığını belirten Coşkun, kene ısırması sonucu hastaneye gelen 8 kişinin vücudunun değişik yerlerinde bulunan kenelerin doktorlar tarafından çıkartıldığını ve gerekli tetkiklerin yapıldıktan sonra taburcu edildiğini söyledi.

Geçtiğimiz hafta Cuma günü kene ısırması sonucu hastaneye başvuru yapan, Mensude A. ve Fadime Ç.'nin, hastanede yapılan ilk tetkiklerinden sonra kan değerlerinde düşüş olduğunu ve Sivas'a sevk edildiğini belirten Coşkun, vatandaşların pikniklerinden vazgeçmemesi gerektiğini, fakat pikniğe giden vatandaşların gerekli tedbirleri alması konusunda uyarıda bulundu.

Coşkun şunları kaydetti;"Kene ısırma vakaları, son üç yıl içerisinde özellikle Kelkit vadisi üzerinde yoğun şekilde görülmektedir. Geçen yıllara göre bu yıl kene ısırma vakalarında vatandaşlar daha duyarlı hale gelmiştir. Geçen yıllarda kene ısırma vakalarında, vatandaşlar vücutlarına yapışan keneleri kendileri çıkartıp ondan sonra sağlık kuruluşlarına geliyorlardı. Fakat bu yıl ise kene ısırma vakası yaşayan vatandaşlarımız direk sağlık kuruluşlarına gelmektedir. Bu da halkın bilinçlendiğinin göstergesidir" Kene ısırılmasından korkup pikniğe gitmeyen vatandaşların yanlış düşündüğünü belirten Coşkun, "Keneden korkup, hiç kimse pikniklerden vazgeçmesin. Sadece yapacakları şey, pikniğe giderken tedbirlerini alsınlar. Pikniğe giden vatandaşlarımız, pantolonlarının paçalarını çoraplarının içerisine koyması ve ellerinden geldiği kadar ise beyaz kıyafetler giymesi yeterli olur. Ayrıca, piknik dönüşü evlerine geldiklerinde ise mutlaka vücutlarını kontrol etmeleri gerekir. Şayet kene ısırması oldu ise en kısa sürede sağlık kuruluşlarına giderek vücutlarındaki keneleri çıkartmaları gerekmektedir" dedi.

Kene kovucu spreylerinin piyasada satılmaya başlandığını belirten Coşkun, ayrıca Sağlık İl Müdürlüğü tarafından ilçelere dağıtılmak üzere gönderilecek olan Kene kovucu spreylerin önümüzdeki günlerde her haneye verileceğini söyledi.

Bu spreylerin elbiselere sıkılacağını belirten Coşkun, pikniğe gidilmeden yaklaşık iki saat önce giyilecek olan elbiselere bu spreyin sıkılacağını ve daha sonra elbiselerin giyilmesi gerektiğini kaydetti. Spreylerin 15 gün elbisede kalıcı olduğunu işaret eden Coşkun, keneden artık korkulmaması gerektiğini de vurguladı.

Hastanede çıkartılan kenelerin, özel tüp kavanozda saklandığını belirten Coşkun, "Geçen yıllarda vatandaşlardan çıkartılan keneler, özel tüp kavanozlarda saklanıyordu ve daha sonra incelenmek üzere gönderiliyordu. Fakat bu yıl ise yine tüplere koyuyoruz fakat Hastanemizin özel atık yakma yerinde yakıyoruz" dedi.

.
Yayın Tarihi : 27 Mayıs 2008 Salı 11:12:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?