3
Mayıs
2024
Cuma
SİVAS

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü

Sivas İl Sağlık Müdürü Vakkas Özmercan, sigara tiryakilerine seslenerek, "Bugün bırakmak için milat olabilir. Sigarasız bir hayata bugün başlangıç yapın" dedi.

9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü nedeni ile yazılı bir açıklama yapan Özmercan, "Tüm dünyada erkeklerin yüzde 47'si, kadınların da yüzde 12'si sigara içmektedir. Sigara içenlerin çoğu gelişmekte olan ülkelerde yaşar, bundan dolayı da gelişmekte olan ülkeler tütün salgını ile karşı karşıyadır. Sigara artık dünyada en önemli ölüm nedenlerinin başında gelmektedir. Sigara tüm kanserlerin yüzde 30'unun, kanserden ölümlerin yüzde 50'sinin, akciğer kanserlerinin ise yüzde 90'ının sebebidir. Sigara yalnızca içen için değil, dumana maruz kalan pasif içiciler içinde çok ciddi riskler doğurmaktadır. Ani bebek ölümü sendromu, DNA hasarları, kronik akciğer hastalıkları, gebelikte düşük riski, düşük ağırlıklı bebek doğumları gibi birçok hastalığa yol açmaktadır" dedi.

Türkiye'de bu sorunla baş edebilmek için çok ciddi adımlar atıldığına dikkat çeken Özmercan, "Bunların başında 19 Mayıs 2008 tarihinde yürürlüğe giren 4207 Sayılı Tütün ve Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi'ne dair kanun gelmektedir. 9 Şubat Dünya Sağlık Örgütü tarafından Dünya Sigarayı Bırakma Günü olarak ilan edilmiştir, o gün sigarayı bırakmak isteyen kişiler için bir fırsat olabilir. Bizde buna yardımcı olmak isteriz. Bugün bırakmak için milat olabilir. Sigarasız bir hayata bugün başlangıç yapın" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Şubat 2009 Pazartesi 13:12:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?