7
Mayıs
2024
Salı
SİVAS

AB destekli mera programı tanıtıldı

AB Kırsal Kalkınma Mevzuatına uygun Sürdürülebilir Mera Tekniklerinin Geliştirilmesi Projesi Sivas'ta tanıtıldı.

Tarım İl Müdürlüğü konferans salonunda düzenlenen tanıtım toplantısına Tarım İl Müdürü Mehmet Kaya, Hollanda Tarım Bakanlığı Temsilcisi Jeanvan Rheinen, müdürlük personeli ve çiftçiler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan İl Müdürü Kaya, Hollandalı heyetle Türkiye'den Dr. Ali Mermer'in yürüttüğü bu projenin pilot olarak Türkiye'de Sivas ile Kırıkkale'de başlatıldığını belirtti.

Bu kapsamda 2007 yılında Çelebiler köyü mera ıslah projesinin Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nca benzer projeler içerisinde birinci olarak altın bayrakla ödüllendirildiğini hatırlatan Kaya, "Yine ilimiz hayvancılığının kaba yem ihtiyacının karşılanmasına dönük olarak yaptığımız faaliyetlerden bir tanesi de 2007 yılında kurulan kaba yem ot borsasıdır. 2008 yılında kaba yem ot borsası dijital ortama taşınarak internet üzerinden tüm ülkeye hizmet eder hale getirilmiştir. Kaba yem sıkıntısının ortadan kalkması ile damızlık süt sığırı yetiştiriciliği ve besicilik yapmak isteyen yatırımcılar için ilimiz cazip bir merkez haline gelecektir. Tarım İl Müdürlüğümüzce, 4 ilçe, 84 köy ve beldede 7 bin 595 hektar alanda mera tespit ve tahdit çalışmaları yapılmıştır. Hazine mülkiyetinde ki 10 bin 202 dekar alanı il ve ilçe tarım müdürlükleri teknik elemanlarınca mera alanına kazandırılmıştır. 13 ilçede mera teknik ekipleri kurulmuş olup çalışmalarına devam etmektedir" dedi.

Kaya, koordinatörlüğünü Tarım ve Köyişleri Bakanlığı adına Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü'nün yapmış olduğu ve Hollanda hükümeti tarafından desteklenen "Sürdürülebilir Mera Tekniklerinin Geliştirilmesi Projesi" kapsamında Sivas merkeze bağlı ve Altın Bayrak ödüllü Çelebiler köyü merası çalışma alanı olarak belirlendiğini de belirterek, "Söz konusu merada proje ile ilgili mera ot numunesi alımı çalışmaları, anket çalışmaları, hayvanlarda canlı ağırlık artışı tespit çalışmaları yapılmış ve diğer çalışmalara devam edilmektedir. Bu projenin öncelikle Sivas'ımıza ve ülkemize hayırlı olmasını dileriz" dedi.

Kaya'nın konuşmasının ardından Rheinen, proje hakkında bilgiler verdi.

İHA
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2008 Salı 13:18:40


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?