6
Mayıs
2024
Pazertesi
SİVAS

Anız yangınlarına dikkat

ANIZ YANGINLARINA DİKKAT

Sivas'ın Suşehri İlçe Tarım Müdürü Ekrem Deniz, anızları yakan vatandaşlara her dekar için 26 TL 44 kuruş para cezası kesileceğini bildirdi.

Konu hakkında açıklama yapan Suşehri İlçe Tarım Müdürü Ekrem Deniz, "Hasat dönemi sonrası 'anız' denilen hububat grubu bitki kalıntılarının tarlada bırakılması doğal yaşam açısından ve ekolojik denge açısından bir sakıncası yok. Fakat anızların yakılması hem çevreye hem de ekolojik dengeye aşırı etkisi var. Bu yüzden Tarım Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı ve Sivas Valiliğinin genelgesi gereği tüm Türkiye genelinde anız yakan vatandaşlar hakkında 2872 sayılı çevre kanunu ve 6831 sayılı orman konunu ilgili maddeleri gereğince cezai işlemler uygulanacaktır. Anız yakan vatandaşa her dekar başına 26 TL 44 kuruş para cezası kesilecek ve anız yangını orman ve sulak arazilere yakın alanlarda olması durumunda cezai işlem 5 kat artırılacak. Anızın yakılması sonucu ekolojik dengenin bozulması toprağa yarayışlı olan toprak içerisinde yaşayan organizmaların yok olması ve toprağın havalanmasını sağlayan böcek türlerinin yok olmasından dolayı anız yakımı yasaklanmıştır. Anız yakımının tarım açısından hiçbir faydası yoktur. Hasat sonrası zamanda kalan anız kalıntılarını tekrar sürümle birlikte toprağa karıştırılabilir, bunun toprağa hiçbir zararı yoktur. Anızları en doğru yoldan bu şekilde yok etmeliyiz" dedi.

Ayrıca İlçe Tarım Müdürlüğü bünyesinde anız yakımı konusunda yerinde ve etkin müdahale için tim kurduklarını belirten Deniz, vatandaşların her türlü şikayet ve ihbarları vatandaşlarımız 311 43 70 numaralı telefonu arayabileceklerini belirtti.

İHA
Yayın Tarihi : 30 Haziran 2010 Çarşamba 16:23:02
Güncelleme :30 Haziran 2010 Çarşamba 17:36:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?