5
Mayıs
2024
Pazar
SİVAS

Arı kovanı imalatında bir ilk

Sivaslı imalatçı Hayrettin Karahan, yeni icat ettiği arı kovanları sayesinde ağaç katliamının son bulacağını öne sürdü.

Sivas'ta 15 yıldır ağaçlardan üretim yaptığını anlatan arı kovanı imalatçısı Hayrettin Karahan, yeşili ve ağacı çok sevdiğini söyledi. İşi gereği mecburen kesilen ağaçlardan kovan üretimi yaptığını kaydeden Karahan, ağaçların aşırı miktarda kesiminin önüne geçilmesi, yeşil dokunun korunması ve bal üretiminde imalatın azaltılmasını sağlayacak bir kovan ürettiğini belirtti.

Karahan, ürettiği kovanlarda iddialı olduğunu belirterek şunları kaydetti:
"Ürettiğim kovanın dış yüzeyini 100 yıl ömürlü olan ve hava sirkülasyonu sağlayan betopan denilen beton panodan yapıyorum. İç kısmına tahtadan kontrplak yerleştiriyorum. Isı kaybının önüne geçilmesi için de betopan ile kontrplak arasına strafor yerleştiriyorum."

Ürettiği bu kovanların fazla ağaç kesilmesine engel olacağına ve bal üretiminde maliyetin azalacağına dikkat çeken Karahan, "Ahşaptan yapılan eski kovanların ömürleri 3 ile 5 yıl kadar oluyor. Türkiye'de yılda ortalama 100 bin adet arı kovanı tüketilmektedir. Bu kovanları karşılamak için de 80-85 bin metre küp ahşap sarf edilmektedir. Benim yaptığım yenilikle sarfiyat 10 kat düşmektedir. Bu da milli ekonomi ve yeşil dokuya çok büyük katkı sağlamaktadır" diye konuşarak bu sistemle bir kentin 1 yılda sarf ettiği ahşap kadar tasarruf edilmiş olacağına dikkat çekti. Karahan, "Kullandığımız malzemeler arıyı soğuk havadan koruyarak ömrünü uzatıyor. Yazın da havalandırma konusunda kolaylık sağlıyor. Bal üretiminde malzeme ve arı korununca verim artmaktadır" dedi.

Kovan üreticisi Hayrettin Karahan, çevreci olduğunu ve ağaç ile doğayı sevdiğini belirterek, "Ben yıllardır yaş ağaçlardan kovan üretiyordum. Ancak vicdanım elvermiyordu. Doğayı ve ağacı korumak için bir arayış içindeydim. Milli servet heba oluyordu. Buna bir çare bulmak için düşünürken bu yeniliği icat ettim. Türkiye'nin bu yenilikten faydalanmasını istiyorum" diye konuştu. Karahan, seri üretime geçeceğini ve Türkiye'de bir ilk olan yeni sistem arı kovanlarının patentini almak için müracaatta bulunduğunu da sözlerine ekledi.

 

iha
Yayın Tarihi : 17 Ekim 2007 Çarşamba 15:13:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?