7
Mayıs
2024
Salı
SİVAS

Arkeolojik kazılar tamamlandı

Sivas Belediyesi'nin 'Kent Meydan Projesi' kapsamında geçtiğimiz ay müzeler bölgesinde başlatılan arkeolojik kazı çalışmalarının tamamlandığı bildirildi.

Kazı çalışmalarıyla ilgili bir açıklama yapan Cumhuriyet Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi (CU-ASTAM) Müdürü Dr. Erdal Eser, Sivas Müzesi başkanlığında 21 Haziran 2008 tarihinde başladıkları Selçuklu Parkı arkeolojik kazı çalışmalarının bugün sona erdiğini söyledi.

Bu süre içerisinde Buruciye ve Şifahiye medreseleri arasında kalan bölümde Bölge Koruma Kurulu tarafından onaylanan derinlikte kazı gerçekleştirildiğini kaydeden Eser, "Alandan elde edilen veriler sistematik bir şekilde derlenmiş olup, ele geçirilen buluntular incelenmek üzere Cumhuriyet Üniversitesi'ne götürülmüşlerdir. Selçuklu Parkı Kazısı, Orta Çağ ve sonrasında Sivas kent kurgusunun algılanması açısından önemli veriler sunmuştur. Alanda, seramik atölyesi, hamam külhanı, kuyu ve 3 mezar korunmak üzere muhafaza edilmiştir. Bunlarla birlikte, yine alanda ortaya çıkarılan 2 yapı, 3 mezar kitabesi ile bir Ermenice kitabe ve bezemeli kesme taş malzemeler, açık hava müzesi anlayışı çerçevesinde sergilenmek üzere, çevre düzenlemesi projesine uyarlanmıştır" dedi.

Çalışmanın ön sonuçları içerisinde en dikkat çekici olanının tahrip olmadan günümüze gelebilmiş bir mezarın açılması ile elde edildiğinin altını çizen Eser, "Gömü bulunmayan ve özel bir düzenlemeye sahip olduğu anlaşılan mezarda, dört parça hayvan kemiği ile karşılaşılmıştır. Sivas'ın, uzun bir süre İlhanlı kültür çevresi etkisinde kalmış olması, ilk anda söz konusu mezarın bir Moğol mezarı olma ihtimalini düşündürtmüştür. Bununla birlikte, insan iskeletine rastlanmaması, çeşitli hayvanlara ait kemiklerin bulunuyor olması nedeni ile bir anı mezarı ile karşı karşıya olunduğu anlaşılmıştır. Selçuklu Parkı Kazısı'nın en önemli sonucu, kuşkusuz büyük bir ihtimalle Sivaslı Aziz Vlas'a ait olan bu anı mezarıdır" dedi.

Cumhuriyet Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi olarak, alanda çıkan ve korunması gereken bulgular konusundaki olumlu yaklaşımlarından ötürü Sivas Belediyesi Başkanı Sami Aydın ve Başkan Yardımcısı Zeki Sarılar ile Sivas Müze Müdürü Mehmet Alkan'a, çalışma sürecinde ekibe destek olan Buruciye Medresesi çalışanlarına ve diğer yetkililere teşekkür eden Eser, "Bundan sonraki süreçte, Selçuklu Parkı Kazısı ile ilgili olarak birisi genel kitap diğeri ise çalışma fotoğraflarından oluşan bir kazı albümü yayımlanacaktır. Bu konudaki ilgi ve desteklerinden ötürü, Özbelsan AŞ. Genel Müdürü Hasan Karaman ve tüm ekibine teşekkürlerimizi sunuyoruz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 23 Temmuz 2008 Çarşamba 10:21:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?