3
Mayıs
2024
Cuma
SİVAS

Bu da Belçika adaleti

Belçika’nın Jamioulx Hapishanesi’nde Mikail Tekin (31) adlı Türkün geçen cumartesi işkence sonucu hayatını kaybetmesi Belçika hapishanelerinde yaşanan skandallara ve insan hakları ihlallerine yeni bir örnek oluştururken, büyük acı yaşayan Tekin’in ailesi isyan etti.

AA’ya konuşan Mikail’in babası İlhami Tekin (51), hapishane yönetiminin, Mikail’in kalp krizinden ya da yemek yerken boğularak öldüğünü ileri sürmesine ateş püskürdü. Mikail’in dövülerek ve boğularak öldürüldüğünü belirten baba Tekin, hapishanede son 5 yılda birçok yabancı kökenlinin intihar süsü verilerek ya da ilaçla öldürüldüğünü söyledi. İlhami Tekin, sonuçları Belçika tarafından tanınmasa bile, Mikail’in cesedine Türkiye’de de otopsi yaptıracaklarını ifade etti.

Mikail’in halasının kızı hemşire Selvihan Karasu, yaşananları ırkçılığa bağladı. Mikail’in cesedinin fotoğraflarını çekerek cinayeti belgeleyen Karasu, oldukça beyaz bir tene sahip olan Mikail’in morarmış yüzünü gördüğünde tanıyamadığını belirtti. Karasu, bileklerindeki izlerden, ellerinin bağlı olduğu anlaşılan Mikail’in sırtındaki ve kafasındaki morluklarla ağız, burun ve kulaklarındaki kanın darp ve boğulmayı işaret ettiğini söyledi.

Yaşlı kadını kurtardı
Mikail’in depresyon tedavisi gördüğünü ancak kimseye zararı dokunmadığını belirten İlhami Tekin, 1.5 yıl önce Charleroi’daki bir yangında, itfaiyecilerin cesaret edemediği bir ortamda, Mikail’in evde yanmak üzere olan 80 yaşındaki bir kadını kurtardığı için Charleroi Belediye Başkanı’nca ödüllendirildiğini anlattı.

Yakınlarının verdiği bilgiye göre, cuma namazının ardından arkadaşlarıyla beraberken kimlik kontrölü yapan polislerle tartışan Tekin gözaltına alındı. Mikail’in arkadaşlarına, “Bana bir şeyler olabilir, polis arabalarının plakalarını alın” dediği belirtildi.

Hapishanedeki bir mahkûm, Mikail’in 3 gardiyan tarafından dövülerek yerlerde sürüklendiğini ve boğularak öldürüldüğünü anlattı.

Savcılık, Tekin’in otopsisi sonunda, ölüm nedeninin “fiziksel şiddet” olduğunun belirlendiğini, Tekin’in vücudunda şiddetten kaynaklanan yara izleri bulunduğunu açıklayarak 3 gardiyanı sorguya almıştı.

Tekin’in babası İlhami Tekin, Jamioulx Hapishanesi Müdür Yardımcısı’ndan oğlunun ölümüyle ilgili bilgi istedi.

TBMM devrede
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, Mikail Tekin’in cezaevinde “fiziksel şiddet görerek öldüğü” iddialarıyla ilgili Belçika Parlamentosu’ndan bilgi istedi. Hukukçular Birliği Vakfı da, Tekin’in hayatını kaybetmesine ilişkin, Belçika Krallığı, hükümeti ve büyükelçiliğine kınama mektubu gönderdi.
 

AA
Yayın Tarihi : 13 Ağustos 2009 Perşembe 13:29:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Baba IP: 91.55.84.xxx Tarih : 15.08.2009 23:25:27

Öncelikle merhumun Ailesine Bassagligi diliyorum evet cok zor bir durum ama malesef gercekler aci oluyor Bizler Avrupada yasiyoruz zamanin modern Avrupasinda insanlarin bes para etmedigi Modern kölelik sisteminin icine sürüklendigi yetisen yeni nesillere buradaki yabancilarin birer düsman gibi gösterildigi bir ortamda yasiyoruz.Bir ülkenin Basbakani&Cumhur baskani yabanci düsmani (Türk&Müslüman)Düsmani oldugunu acikca haykiriyorsa onlarin emri altinda bulunanlarin bize olan kinini varip siz hesap edin Daha bir yil öncede 28 yasindaki bir genci Almanlar öldürdü göz altindayken ne sonuc cikti hic yani Arkadaslar it itin kuyruguna basmiyor Ates düstügü yeri yakar Allah kahretsinki  bu insan kiligina girmislere Kölelik yapiyoruz.Malesef Gavurun imana dostlugu olmuyor.