6
Mayıs
2024
Pazertesi
SİVAS

Buğday alanları tehdit altında

BUĞDAY ÜRETİM ALANLARININ YÜZDE 45'İ SÜNE TEHTİDİ ALTINDA

Sivas Tarım İl Müdürü Mehmet Beykaya, Sivas Tarım İl Müdürlüğü'nce başlatılan 'Süne ve Kımıl ile Biyolojik Mücadeleye Destek Amaçlı Ağaçlandırma Projesi' konusunda bilgi verdi.

Sivas Tarım İl Müdürü Mehmet Beykaya, Türkiye'de hububat tarımını etkileyen birçok bitki koruma etmenleri olduğunu belirterek, "Bu etmenlerden biriside Süne'dir. Buğday üretim alanlarımızın yaklaşık yüzde 45'i süne tehdidi altındadır. Günümüzde süneye karşı uygulanan kimyasal mücadele ile zararlının zararı bir ölçüde telafi edilebilse de, kullanılan ilaçlardan dolayı doğal dengenin bozulması, toprak, hava ve su kirliliğine neden olması, insan ve hayvan beslenmesinde kullanılan bitkisel besinlerde kalıntı bırakması, hastalık ve zararlı etmenlerde direnç oluşturması gibi telafisi çok zor ciddi sorunlar ortaya çıkarmaktadır" dedi.

Sünenin doğada çoğalmasını kontrol altında tutan pek çok doğal düşmanı bulunduğunu ifade eden Beykaya, "Bunlar içerisinde yumurta parazitoidleri en önemlilerindendir. Halihazırda bazı yörelerimizde süne problemin olmamasının nedeni o yörelerdeki doğal düşmanların fazla olmasındandır. Yurdumuzda ve diğer ülkelerde yapılan çalışmalar göstermiştir ki, parazitoidleri üretip kitle halinde salmak yerine, bunların doğada korunması ve etkinliklerinin artırılması için bazı önlemlerin alınması daha ekili olmaktadır" diye konuştu.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın 2006 yılında Çevre ve Orman Bakanlığı ile ortaklaşa olarak, 'Süne ve Kımıl ile Biyolojik Mücadeleye Destek Amaçlı Ağaçlandırma Projesini' hayata geçirdiklerini ifade eden Beykaya, "İlimizde ise 2006 yılından itibaren akasya, mahlep, dışbudak, iğde ve çamdan oluşan yaklaşık 80.000 fidan süne ve kımıl zararının olabileceği yerlerde toprakla buluşturulmuştur. 2010 yılında ise projenin önemine binaen dağıtılacak fidan sayısı çok daha artırılarak 133.000' e çıkarılmıştır. Halihazırda gerekli planlama ve eğitim çalışmaları devam etmektedir" şeklinde konuştu.

Sivas Tarım İl Müdürü Mehmet Beykaya, Süne'nin populasyonunu baskı altında tutan doğal bir çok doğal düşmanı olduğunu ifade ederek, "Beslenme ve barınmaları için fidan dağıtımı yapılacak olan köy ve beldelerdeki çiftçilerimizin konuya gerekli hassasiyetleri göstererek kendilerine teslim edilen fidanların dikim ve bakımlarında gerekli özeni göstermeleri gerekmektedir. Böylelikle ilimizde ekonomik anlamda zarara neden olmayan sünenin sonraki yıllarda da zarara neden olacak populasyon artışlarının önüne geçilmiş olacaktır" dedi.

BUĞDAY ÜRETİM ALANLARININ YÜZDE 45'İ SÜNE TEHTİDİ ALTINDA
İHA
Yayın Tarihi : 10 Mart 2010 Çarşamba 19:40:01
Güncelleme :10 Mart 2010 Çarşamba 23:33:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?