6
Mayıs
2024
Pazertesi
SİVAS

Çiftçilere sigorta uyarısı!

Sivas Tarım İl Müdürü Mehmet Kaya, kuraklığa karşı çiftçileri uyararak, 'ürünlerinize sigorta yaptırın' uyarısında bulundu.

Konu ile ilgili olarak yazılı açıklama yapan Kaya, tarım sektörünün dünya nüfusu açısından taşıdığı kritik önemin yanı sıra ekonomik, sosyal, siyasal, teknolojik ve kişisel risklerden yüksek düzeyde etkilenen, son derece hassas bir faaliyet sahası olarak kendine özgü bir yapıya sahip olduğunu söyledi.

Bu açıdan bakıldığında, tarımın insanlığın beslenmesindeki fonksiyonunu etkili bir şekilde yerine getirmesi, tarımsal üretimi tehdit eden risklerin yönetimiyle doğrudan ilişkili olduğunu vurgulayan Kaya, "Ülkemizde tarım sektörünü tehdit eden risklerin teminat altına alınabilmesi amacıyla bir sigorta mekanizmasının devreye sokulması düşünülmüş ve bu amaçla 14 Haziran 2005 tarih ve 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu çıkarılmıştır. Çıkartılan bu kanun ile çiftçilerimizin yetiştirmiş oldukları bitkisel ve hayvansal ürünlerini çeşitli riskler ve afetlere karşı korumak amacıyla kısa adı (TARSİM) olan Tarım Sigortaları Havuzu oluşturulmuştur" dedi.

Tarım Sigortaları Havuzu kapsamında sene başında ve uygun görülen zaman aralığında ürünlerini sigorta yaptıran çiftçilere her yıl Bakanlar Kurulu Kararı ile yaptırdıkları prim bedellerinin desteklenmesi uygun görüldüğünü ifade eden Kaya, "2008 yılında da ürünlerini sigortalatmak isteyen çiftçilerimize yönelik olarak 30 Aralık 2007 tarih ve 2007/13010 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Sigorta Priminin yüzde 50'si oranında Prim Desteği, Tarım Sigortaları Havuzuna bütçenin ilgili tertibinden aktarılarak karşılanması kabul edilmiştir. Bitkisel Ürünler için, dolu ana sigortası ile birlikte yangın, heyelan, deprem, fırtına, hortum ek teminatları paket halinde ayrıca açık alanda yetiştirilen meyveler için bu belirtilen teminatlara ilave olarak isteğe bağlı don riski teminatı; ilgili genel şartlar, teknik şartlar, tarife talimatlar kapsamında Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı çiftçilerin arazi ve ürün bilgileri dikkate alınarak Tarım Sigortaları Havuzu tarafından verilir" dedi.

TARSİM özel sigorta şirketlerinde poliçe hazırlanarak başladığını belirten Kaya, "Hazırlanan poliçede hangi ürünün neye karşı sigortalandığı mutlaka belirtilmelidir. Sigorta bedelinin yarısı devlet tarafından teşvik amaçlı ödenmektedir. Daha önceleri Tarım ve Köyişleri Bakanlığında uygulanan 2090 sayılı tabii afetlerden zarar gören çiftçilere yapılan yardım kanunu 2006 yılında yayınlanan yönetmelikle yeniden şekillenmiştir. 5. maddesi derki 'Bu Yönetmelikte yer alan yardımlardan, 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu kapsamında uygulama yılında yer alan riskler için tarım sigortası yaptırmamış üreticiler yararlanamaz'. Buna göre doğal afetlerden dolayı 2090 sayılı kanun faydalanma imkanı ortadan kalkmıştır. Tarım Sigortaları Kanunu uygulamaya konulduktan sonra 2007 yılında Türkiye'de 220 bin çiftçi sigorta yaptırmış, bunun bin 859'unu Sivaslı çiftçiler oluşturmuştur. 2008 yılının ilk çeyreğinde bu rakamlar ülkemizde 80 bin ilimizde ise 102 çiftçiden oluşmuştur. Sigorta bedelinin yarısı devlet tarafından ödenmektedir. Buda çiftçilerimizin hem doğal afetlerden korunmasını sağlamakta hem de ceplerine yüklü bir külfet getirmemektedir" dedi.

 

İHA
Yayın Tarihi : 2 Nisan 2008 Çarşamba 18:13:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
tahir çetinkaya IP: 85.103.199.xxx Tarih : 4.04.2008 17:07:38

slm.sigortalama işlemini sizce kaçtane çiftci biliyordur hiç birtane.çünkü h,ç kimse çiftcilerimizi bilgilendirmiyor onlara yardımcı olmuyor benim babaamda bir ciftci babacıgım diyom ürünlerimize sigorta yaptıralım diyom gülüyor öyle bişey olurmu diyor ya kimse bilgi vermiyor.herkes kendi derdinde ben ist yaşıyom internette araştırorum ciftcileri cok seviyorum.herkese slm