6
Mayıs
2024
Pazertesi
SİVAS

Doktor balıklar iş başında

DOKTOR BALIKLAR İŞ BAŞINDA

Sivas'ta bulunan Balıklı Kaplıca, yurt içinden ve yurt dışından gelen misafirlerini ağırlarken, kaplıca işletmecisi Fuat Ünsal çalınan balıklarla ilgili açıklamasında, kaplıcadaki su ve güneşin olmadığı yerde balıkların bir anlam ifade etmeyeceğini söyledi.

Sivas'ın Kangal ilçesinde bulunan Balıklı Kaplıca, sedef hastalarının uğrak yeri olmaya devam ediyor. Kangal'a 12 kilometre uzaklıkta bulunan kaplıcaya yurt içinden ve yurt dışından sedef hastaları tedavi olmak için akın ediyor.

Sedef hastalarının uğrak yeri olan Balıklı Kaplıca'da hastalar bir profesör kontrolünde tedavilerini sürdürme fırsatı buluyor. Sedef hastaların tedavi sürecini yakından inceleyen Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Sedat Özçelik, sedef hastalığı hakkında bilgi vererek, "Dünyada sıklığı yüzde 3 ile 5 arasında değişiyor. Ülkemizde de sıklığı yüzde 2 arasındadır. Ülkemizde yüksek bir miktar sedef hastası olduğunu biliyoruz. Sedef

hastalığı tekrarlayan bir hastalıktır. Sürekli bakıma ve tedaviye ihtiyacı vardır. Tıbbi tedaviler, medikal tedaviler ve ilaçlı tedavilerin yanı sıra doğal imkanlarla yapılan terapiler de sedef hastalığına iyi geliyor. Dünyada birçok ülkede yapılıyor" dedi.

Özçelik, Kangal Balıklı Kaplıca'nın sedef hastalığının tedavisinde tamamlayıcı bir yer olduğunu ifade ederek, "Suyun özelliği, balıkları, etkin ultraviyolesi ile üç özelliği birleştiren dünyadaki tek kaplıcadır. Özellikle sedef hastaları için bir tamamlayıcı ve tedaviye cevap aldıkları bir tedavi yeridir" diye konuştu.

Tedavi için Bulgaristan'dan Kangal Balıklı Kaplıca'ya gelen İvan İvanov Balıklı Kaplıca'yı internette gördüğünü söyleyerek daha önce denediği tedavilerden daha etkili olduğunu vurguladı.

Kaplıcanın Yönetim Kurulu Üyesi Olan Fuat Ünsal ise, "Kaplıca; dünyada bir tane olan, suyunda selenyum olan, bol miktarda mineral olan ve sedefin tedavisinde etkin rol oynayan ultraviyolenin ve balığın önemli olduğu, sedef hastalığı tarafından da cazibe merkezi haline gelen bir sağlık mekanıdır" dedi. Ünsal bilim adamlarının kaplıca hakkında çalışmalar yaptığını dile getirerek, "Burası bilimsel tabana oturtulmuş bir kaplıca. Çünkü burayla 8-10 üniversite çok yakından ilgileniyor. Buranın araştırmalarını

yapıyorlar. Zaman zaman burada bilimsel sempozyumlar düzenleniyor" şeklinde konuştu.

Fuat Ünsal kaplıcadaki balıkların çalınarak yurt dışına götürülmesi konusunda ise balıkların götürüldükleri ülkelerde bir anlam ifade etmeyeceğini dile getirdi. Ünsal, "Balıklarımız dünyanın çeşitli yerlerinde çalınmış, götürülmüş vaziyette. Fakat bu güneşin ve kaplıcadaki suyun olmadığı yerde balıklar hiçbir mana ifade etmez. O yüzden balık, güneş, ultraviyole ve su olma şartı vardır" dedi. Ünsal ayrıca devletin balık çalınması vakalarının artmasından sonra daha dikkatli olduğunu vurgulayarak, "Bunu

yakaladığı zaman 6 ay gibi bir hapis cezası var. Balık çalınması çoğaldıkça ceza yükseltildi. Bu olaydan sonra devlet daha çok dikkat ediyor" şeklinde konuştu.

DOKTOR BALIKLAR İŞ BAŞINDA
DOKTOR BALIKLAR İŞ BAŞINDA
DOKTOR BALIKLAR İŞ BAŞINDA
İHA
Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2010 Salı 11:09:02
Güncelleme :6 Temmuz 2010 Salı 11:31:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?