3
Mayıs
2024
Cuma
SİVAS

El yazması 720 tarihi eser sanal alemde

Sivas Ziyabey Kütüphanesi’ndeki 300 bin sayfadan oluşan 720 tarihi el yazması eser, bilgisayar ortamına aktarıldı. Söz konusu eserler bundan sonra sanal alemde okuyuculara sunulacak. Kültür Bakanlığı Kütüphaneler Genel Müdürlüğü’nün onayıyla, el yazması eserlerin internetten okuyuculara sunulması amacıyla yapılan 11 aylık çalışma sonrasında bilgisayar ortamına aktarılan 300 bin sayfadan oluşan 720 tarihi el yazması eser, önümüzdeki günlerden itibaren sanal alemde okuyucuların hizmetine sunulacak.

Yapılan çalışma ile tarihi el yazması eserlerin okuyucunun hizmetine sunulacağını belirten Ziyabey Kütüphanesi Müdürü Ömer Kuzgun, Türkiye’de ilk defa kendilerinin internet üzerinden el yazması tarihi eserleri okuyucuya ulaştıracaklarını belirterek, “11 aylık çalışma sonrasında toplam 300 bin sayfalık 720 el yazması tarihi eser bilgisayar ortamına aktarıldı.

İlgililer, istedikleri esere sayfa sayfa ulaşarak, araştırmalarını bilgisayar başında oturduğu yerden yapabilecek.” dedi. Kütüphanelerindeki en eski eserin 1214 yılına ait bir tefsir olduğuna dikkat çeken Kuzgun, şunları söyledi: “Araştırma yapmak isteyenler daha önce buraya gelerek çalışmalarını yürütüyordu. Bundan sonra internet ortamına girilmesiyle birlikte eserin orjinalliğine dokunmadan ve daha net bir şekilde çalışmalarını bilgisayar ortamında yapabilecek.

Böylece eserlere de bir zarar gelmeyecek. Söz konusu eserlerin takip edileceği internet adresi önümüzdeki günlerde belirlenerek kamuoyuna duyurulacak.” Kuzgun, bilgisayar ortamına aktardıkları eserlerin Sulçuklu, Osmanlı döneminde yazılmış tıp, edebiyat, din ilimleri ve astronomi gibi konuları içerdiğini ifade etti.

Yayın Tarihi : 22 Nisan 2003 Salı 00:00:12
Güncelleme :12 Ocak 2004 Pazartesi 21:40:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?