7
Mayıs
2024
Salı
SİVAS

Enfeksiyon hastalıklarına dikkat!

CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ İLYAS DÖKMETAŞ VATANDAŞI ENFEKSİYON HASTALIKLARINA KARŞI UYARDI

Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Dökmetaş havaların ısınmasıyla birlikte gündeme gelen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) ve enfeksiyon hastalıkları konusunda vatandaşlara uyarılarda bulundu.

Rektör İlyas Dökmetaş İHA muhabirine yaptığı açıklamada Türkiye'deki KKKA'dan ölenlerin oranı diğer ülkelere göre çok az olduğunu belirterek, "Son birkaç ay içerisinde kemiricilerden insanlara bulaşan Tularemi diye bir hastalık var. Birçok klinikte bu hastalıkla ilgili hastalar yatmakta. Yine bundan kısa bir dönem önce Karadeniz Bölgesi'nde kanamalı ateşe sebep olan Hanta Virüsü enfeksiyonları çıktı. Bu hastalıkların özelliğine göre, etkilediği alanlara göre yüzde 1 ile yüzde 40 oranı olan ölümlerle seyrediyor Hanta Virüsü enfeksiyonları. Kırım Kongo Kanalı Ateş'te diğer ülkelerde yüzde 50'lerde sebep olurken bizim ülkedeki bilgi birikimi, teknolojideki gelişmeler, hastalığın seyrinin tanımlanması ve korunma yollarının ön plana çıkmasıyla ölüm oranları azalmıştır. Son 8 yıl içerisinde ülkemizde 5 bine yakın KKKA hastalığı tanısı koyulan hasta kliniklerde yatırılarak tedavi edilmiştir. Bunlardan 200 civarında hasta ölmüştür. Ölüm oranı yüzde 5 civarıdır. Rusya'da, İran'da, Afganistan'da, Pakistan'da bu hastalıklardan ölüm oranı yüzde 30-40'larda iken bizde ölüm oranı yüzde 5'e kadar inmiş olması bir başarıdır."dedi. Dökmetaş Sivas'a gelen KKKA vakalarının çoğunlukla Kelkit Vadisi'nde bulunan bölgelerden geldiğini Sivaslı olan vakaların az sayıda olduğunu söyleyerek, "Hastalık Kelkit Vadisi'nin hastalığıdır. Daha çok Tokat, Ordu, Amasya, Giresun gibi iller ile Sivas'ın kuzey bölgelerinde görülmüştür. Cumhuriyet Üniversitesi büyük bir eğitim, araştırma ve uygulaması hastanesi olması nedeni ile bu hastaların gelip tedavi gördüğü merkezlerden birisi olmuştur. Sivas'taki olgular son yıllarda başarı ile tedavi edilmektedir. Sivas'a gelen hastaların bir kısmı Sivas kaynaklı olup çoğunluğu Kelkit Vadisi'nden gelmektedir. Son zamanlarda hastalık ülkemizin birçok yerinde görülmüş. Kayseri, Ankara, Samsun, Erzurum gibi illerde merkez olma yoluna gitmiştir. Kırım Kongo hastalıklarının takip ve tedavi edildiği yerler bu iller olmuştur" diye konuştu.

İlyas Dökmetaş vatandaşları enfeksiyon hastalıklarından korunmaları konusunda uyararak, "Ben bir enfeksiyon hastalıkları uzmanı olarak vatandaşlarıma şunu öneriyorum. Hastalıklardan korunmada temel olarak iki ana yol var. Ya ilaçlarla korunacaksınız yada bariyer önlemlerini alacaksınız. Birçok hastalığın aşıları var. Ama bazı hastalıklar ise alınan ilaçlarla korunabiliyor. Bunun için mutlaka bir hekimin ilaçları yazması gerekiyor. Sıtmanın olduğu bir bölgeye giden hastanın sıtma ilaçlarını alması gibi. Aşı yapılamayan hastalıklar var. Bazı hastalıkların aşısı yok, bazı hastalıklardan ilaçla korunmak mümkün değil. Bunlardan bir tanesi Kırım Kongo Kanamalı Ateşi. Bu konuda aşı çalışmaları devam ediyor. Ama elimizde şuan bir şey yok. Bazı hastalıklarda insanlara ilaç yapamıyoruz. Koruyucu ve etkin değil. Hastalığa neden olan hayvanlara aşı yapılması gerekiyor. Hastalıklardan, enfeksiyonlardan korunabilmemiz için hastalıklara neden olan etkenlerden uzak durmamız gerekiyor. Keneler birçok hastalığa yol açmasına sebep olan canlılar. Tularemi hastalığına sebep olduğu gibi Kırım Kongo hastalığına da sebep olabiliyor. Diğer döküntülü hastalıklara da sebep olarak karşımıza çıkabiliyor. Yaz döneminde gündemde olan hastalıklardan bir tanesi Kırım Kongo Kanamalı Ateşi olması nedeni ile piknik alanına giderken pantolonun paçalarını çorap içerisine almak, eve gelindiğinde vücut kontrolü yapmak, çalılık alanların içerisinde dolaşmamak, oralarda uzanıp yatmamak, evde evcil hayvanlar var ise dikkatli davranmak, kene var ise uygun bir şekilde alıp uzaklaştırmak ve riskli alanlara giderken gerekirse maske takmak. Çünkü Hanta Virüsü enfeksiyonları da, Tularemi'de solunum yoluyla bulaşabiliyor" diye konuştu.

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesi'nde bu yıl Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığından Tokat ve Yozgat'tan gelen birer kişi ile Sivas'ın Suşehri İlçesi'nden gelen bir kişi ile toplam 3 kişi hayatını kaybetti.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Haziran 2010 Çarşamba 13:24:03
Güncelleme :9 Haziran 2010 Çarşamba 13:29:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?