3
Mayıs
2024
Cuma
SİVAS

'EPDK'nın tavan fiyatı müdahele değil'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun (EPDK) petrol ve akaryakıt tavan fiyatlarıyla ilgili yaptığı düzenlemenin hukuki mevzuat çerçevesinde olduğunu belirterek, "EPDK'nın yaptığı düzenleme, makul bir fiyat yakalayıp işletmeci ve tüketicileri o makul fiyatta buluşturmak üzere yapılan bir çalışmadır" dedi.

AK Parti 3. Olağan Sivas İl Kongresi'ne katılmak üzere kente gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Vali Vekili Kemal Şahin'i makamında ziyaret etti. Burada basın mensuplarının sorularını cevaplayan Bakan Yıldız, EPDK'nın petrol ve akaryakıt tavan fiyatlarıyla ilgili yaptığı düzenlemenin hukuki mevzuat çerçevesinde olduğunu söyledi. Bakan Yıldız, "EPDK bildiğiniz gibi denetleyici ve düzenleyici bir kurumdur. Petrol dağıtım şirketleri ve bayilerin Türkiye'de koydukları satış fiyatları üzerinde hem kendi hak ve hukukunu hem gözetici, onların mağdur olmamasını sağlayacak, aynı zamanda tüketici haklarını da dikkate alacak bir çalışma içerisine girdi. Kurulun aldığı karar, hukuki mevzuat çerçevesindedir. Burada olan makul bir fiyatı yakalayıp, o makul fiyatla beraber hem dağıtım şirketleri ve bayilikleri hem de tüketiciyi makul bir fiyatta buluşturmak üzere yapılan bir çalışmadır" dedi.

Yapılan düzenlemenin piyasaya bir müdahale olmadığını belirten Bakan Yıldız, "Bu piyasaya bir müdahale değildir. Serbestleşmeye çalışan, liberalleşmeye çalışan, ama aynı zamanda rekabet ortamının oluşturulduğu bir piyasa ortamı oluşturulmaya çalışılan bir düzenlemeden konuşuyoruz. O açıdan kesinlikle bir müdahale değildir. Ama fiyatların sürdürülebilir ve rekabetin sağlanabilir olması açısından uygun bir fiyatın yakalanması gerekli" şeklinde konuştu.

Bakan Yıldız, düzenleme ile açıklanan fiyatların 2 aylığına oluşturulan fiyatlar olduğuna da dikkat çekerek, 2 ay içerisinde fiyatlara normal bir düzleme çekileceğini söyledi. Dağıtım şirketleri ve bayilerin zarar etmeyeceği bir zemin oluşturulmaya çalışıldığını ifade eden Yıldız, "Biz dağıtım şirketlerimizin de bayilerimizin de zarar etmeyeceği, ama aynı zamanda makul bir kar edeceği bir zemini hazırlamak durumundayız. Onlar da bizim işletmelerimiz. Dağıtım şirketleri ve bayiler bu piyasanın önemli aktörleri. Ama yapılan bu çalışmayla vatandaşımızın bu manada haklarının korunmasını gerek" diye konuştu.

Sivas'taki enerji operasyonu ile ilgili soruları da cevaplayan Bakan Taner Yıldız, "Hangi arkadaşımız hangi kurum ve kuruluşta yanlış yapmışsa bunun tabi ki hesabını verecektir. Eğer doğru yapmış ve yanlış anlaşılmışsa bu da mutlaka açığa çıkacaktır. Bunun en önemli göstergesi tabi ki hukuka olan saygımızla beraber hukuka intikal ettirilmiş" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2009 Cumartesi 19:21:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?