6
Mayıs
2024
Pazertesi
SİVAS

Eski tapular ortaya çıkarıldı

Tapu kadastro çalışmaları sırasında Sivas'ın Suşehri ilçesine bağlı Tatar köyünde 1865 yıllarına ait tapular ortaya çıktı.

Konu hakkında açıklama yapan ismini açıklamak istemeyen Tatar köyü sakinleri, yaklaşık iki ay süre ile Suşehri kadastro ekiplerinin yer tespiti ve ölçümler yaptığını belirterek, "Bu çalışma neticesinde kendimize ait olduğunu bildiğimiz arazilerimizin doğruluğu için dedelerimiz tarafından sandıkta saklanmış Osmanlıca yazılı ve okutabildiğimiz tapuları ortaya çıkardık. Sultan Abdulhamit ve Sultan Abdul Aziz dönemine ait Osmanlı turalı tapuların Türkçe'ye çevrilmesi için eski tapularımızı fotokopi çektirerek Türkçeleştirip kendimize ait yerlerin tespitini sağlayacağız" dediler.

Bu tapular sayesinde geçmiş ailelerinin isimlerinin de ortaya çıktığını kaydeden köylüler, "1865 ve daha da eski olduğunu düşündüğümüz tapuları artık hatıra olarak saklayacağız" dediler.

Tapulardan iki tanesinin Türkçeleştirildiğini söyleyen köylüler, "Ortaya çok ilginç neticeler çıktı. Rumi 1309 tarihinde hazırlanan tapularda köyümüz Karahisar-ı şarki vilayetine bağlı Koyulhisar kazasına kayıtlı olup 250 kuruş olarak tapu bedeli belirlenmiş" dediler.

 

iha
Yayın Tarihi : 5 Şubat 2008 Salı 15:09:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?