6
Mayıs
2024
Pazertesi
SİVAS

Et fiyatları düştü

ET FİYATLARI DÜŞTÜ

Aniden yükselen et fiyatları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ithal et getirilmesi için Et ve Balık Kurumu'na verdiği talimatın ardından düşmeye başladı.

Et fiyatları hakkında bir açıklama yapan Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Hastaoğlu, ithal etin geleceği bildirildikten sonra et fiyatlarının düşüşe geçtiğini söyledi. Hastaoğlu, " İthal etin geleceği söylendikten sonra Sivas'ta ki et fiyatlarında çok ciddi bir düşüş yok ancak yavaş yavaş et fiyatları düşmeye başladı. Şuan et fiyatlarında yüzde 10'luk bir düşüş gerçekleşti. Kıyma fiyatları 22 TL'den 20 TL'ye düştü. Sivas'ta ki et fiyatları daha da düşecek."dedi.

Et fiyatlarında Yüzde 30-40 oranında indirim olacağı yönünde ki söylentilerin Sivas için abartıdan öteye geçemeyeceğini ifade eden Hastaoğlu, "Başbakanın ithal etin Türkiye'ye getirileceğini açıklaması çok yerinde bir açıklamaydı. Yani bakanlık başbakanlık yaptığı müdahale yerindeydi. Ticari anlamda fiyatlar anormal anlamda yükseliyor ve anormal anlamda düşüyor. Bu üreticiyi de tüketiciyi de mağdur ediyor. Şimdi bakıyoruz et fiyatlarına anormal bir şekilde arttı ve Başbakan ve bakanın açıklamalarının ardından düşüşe geçti. Bu konuda çok ileri gidildi. Şimdi deniliyor ki 5 TL'ye canlı hayvan gelecek karkas et fiyatı ise 10 TL olacak deniliyor. Böyle bir şey olduğu anda üreticinin elinde olan mallar mahvolur. Bu ne demektir 3 yıl içinde Türkiye de besici kalmaz. Yerli değil ithale dayalı bir besicilik piyasaya hakim olur. Bu durumu sürekli hale getirirsek yerli üreticimize yazık olur" diye konuştu.

"BESİCİYİ BU KADAR CEZALANDIRMAK DOĞRU DEĞİL"

Hastaoğlu, uygulamanın doğru ancak ileri gidildiği taktirde besiciler için kötü sonuçlar doğurabileceğini belirterek, "Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk müdahalesi çok güzel ama ileri gittiği vakit yerli besiciler için çok köktü sonuçlar doğuracaktır. Biliyorsunuz bizim besicilerimiz yıllardan beri zarar eden insanlarımızdı. Besicilerimiz et fiyatlarında ki düzenlemelerin ardından kar edeceklerdi ama ithal etin gelmesi bu durumu gölgeledi. Tabi bu durumda besicilerimizin sucu yok mu? Tabi ki var. Eğer et fiyatları karkas olarak 15 TL civarında kalsaydı bu yaşananlar olmazdı. Olmuşsa da bunu yavaş yavaş aşağı çekselerdi. Şuan ise karkas et fiyatı 10 TL'den gelecek deniliyor. Bu çok kötü ve besiciler açısından üzücü bir gelişmedir. Besiciyi bu kadar cezalandırmak çok yanlış. Yarın bir gün bu besicilerimizin hiç biri bulamayız."dedi.

Hayvancılıkta ki desteklemelere de değinen Hastaoğlu, "Özellikle banka ve bakanlık anlamında destekleme var. Ancak bu durumu sadece et olarak düşünmemek yanlıştır. Süt üreticiliğinin de düşülmesi gerekir. Ayrıca bu işi en baştan buzağı yetiştiriciliğinden ele almak gerekir. Buzağı büyüyecek etinden sütünden faydalanılacak. Sadece olayı et olarak düşürsek ve ithal etinde geleceğini düşünürsek bu süt sektörünün de olumsuz etkileyecektir." dedi.

ET FİYATLARI DÜŞTÜ
İHA
Yayın Tarihi : 6 Mayıs 2010 Perşembe 10:36:00
Güncelleme :6 Mayıs 2010 Perşembe 13:17:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?