3
Mayıs
2024
Cuma
SİVAS

Fırat Nehri kızıl akıyor

Çıkarılan yasalar Türkiye'deki çevre felaketlerinin önünü alamıyor. Son olarak, Sivas'ın Divriği ilçesinde Erdemir Demir-Çelik Maden İşletmeleri'ne ait dinlendirme havuzlarından boşaltılan atıklar, Fırat nehrini kırmızıya boyadı.

Divriği ilçesinde, demir- çelik madeninin bulunduğu işletmelerdeki dinlenme havuzlarında tutulan atıklar, Çaltı çayına boşaltılmaya başlandı. Çaydan Fırat nehrine akan atıklar, Keban baraj gölünü de etkiledi.

Belediye Başkanı Mustafa Haznedar, maden işletmesi yetkililerini konuyla ilgili uyardıklarını, durumu Sivas Çevre ve Orman Müdürlüğü ile Çevre ve Orman Bakanlığı'na da bildirdiklerini söyledi.

ERDEMİR MADENCİLİK'TEN YALANLAMA

Sivas'ın Divriği ilçesindeki ERDEMİR Madenciliğe ait işletmenin yetkilileri, fabrika atıklarının Fırat ırmağına karışması diye bir şeyin kesinlikle söz konusu olmadığını öne sürdü.


Fabrika yetkilileri, bazı basın kuruluşlarında yer alan, fabrikalarının atıklarının Fırat'ı kirlettiği yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını savundu.

Bu konuda bir profesörün Sivas Valiliği'ne yazı yazdığını öğrendiklerini, ancak iddiaların hiçbirinin doğru olmadığını öne süren yetkililer, şu bilgileri verdiler:

“Bunların hiçbirinin doğru olmadığına dair zaten biz gerek Sivas Valiliği'ne, gerek Divriği Kaymakamlığı'na gerekli yazıları belgesiyle birlikte gönderdik. Tam tersine basamak basamak şu ana kadar en son haddine kadar iyileştirme yapıldı ve halen de yapılmaya devam ediliyor. Çin ile yapılan görüşmeler, Azerbaycan ile yapılan görüşmeler hep daha nasıl iyi olabilir diye en üst düzeyde alınan önlemler. Önceki dönemlerde daha çok fazlaydı. Şu dönemde böylesi bir şeyin çıkmasını gerçekten açıkçası anlayamadık. Ama tamamen söylenenler ve yazılmış olan şeylerin çürütüleceğine dair belgeler kendilerine gönderildi. Bu cevabı beklemeden böyle bir yazı yazmak anlamsız.”

"VİCDANIMIZ RAHAT"

Bu konuda vicdanen rahat olduklarını, her türlü belge ve önlemlerinin bulunduğun anlatan yetkililer, “Daha önceki dönemlerde olmayan iki tane çökertme havuzu yaptırdık. Çok büyük bir havuz. Bir tanesi 7 bin metre kare, diğeri ondan biraz daha küçük. Ve sürekli bunların kenarları yükseltiliyor ve ırmağa akmasın diye içi boşaltılıyor. 4-5 yıldır bu böyle. Buna rağmen nasıl oluyor da ırmaklara gidiyormuş” dediler.

Çok büyük maliyetler getirmesine rağmen o havuzun içinin sürekli alındığını anlatan yetkililer, “Irmağa karışma diye bir şey kesinlikle söz konusu değil. Ayrıca ırmağın suyu ile dinlendirme havuzlarının suyu da sürekli ölçümlere gidiyor. Bunların ölçüm değerleri elimizde. O belgeler ve analiz raporları var. En ufak bir problem yok” diye konuştular.

DİVRİĞİ BELEDİYE BAŞKANI GÜRESİNLİ: YETERLİ ARITMA YAPILMIYOR

Divriği Belediye Başkanı Mehmet Güresinli de yaptığı açıklamada, bir basın kuruluşunda yer alan “Divriği Belediye Başkanı Çevre Bakanlığı'nı 'Keban'ı kurtarın' diye uyardığı” şeklindeki ibarede bir yanlışlık olabileceğini, çünkü kendisinin böyle bir başvurusunun olmadığını söyledi.

Ancak fabrikanın atıklarıyla ırmağın kirletilmesi konusunun doğru olduğunu öne süren Güresinli, “Bence yeterli arıtma yapılmıyor. Gerekli önlemler istenildiği gibi alınmamış. Ama benim o şekilde bir başvurum olmadı” dedi.

Divriği'den Fırat'ın kolunun geçtiğini ifade eden Güresinli, “Fırat'ın ana kollarından biri Murat, biri Karasu. Divriği'den geçen de Karasu'ya bağlı Çaltı çayı. Kirlenen Çaltı çayı. Tabii o da devam ediyor, Fırat'a kadar gidiyor. Çaltı yıllarca kızıl aktı, şimdi de zaman zaman akıyor” diye konuştu.


Cnn Türk / AA
Yayın Tarihi : 23 Kasım 2006 Perşembe 11:27:09
Güncelleme :23 Kasım 2006 Perşembe 14:53:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?