2
Mayıs
2024
Perşembe
SİVAS

Gökçekent karantinaya alındı

SUŞEHRİ'NDE KÖY KARANTİNAYA ALINDI

Sivas'ın Suşehri ilçesine bağlı Gökçekent köyünde şap hastalığının görülmesiyle birlikte köyün karantina altına alındığı bildirildi.

Konu hakkında açıklama yapan Suşehri İlçe Tarım Müdürlüğü Veteriner Hekim Mustafa Arslan, köyde 228 büyükbaş hayvanı aşıladıklarını dile getirerek, "İlçeye bağlı Gökçekent köyümüzdeki büyükbaş hayvanlarda şap hastalığına rastlandı. Köyde yaklaşık 228 büyükbaş hayvana şap hastalığından dolayı aşı yaptık. Şap hastalığı maalesef tüm Türkiye'de patlak verdi ve yaygınlaştı. Bugüne dek hiç böyle bir şey görülmedi. İl ve ilçe tarım müdürlüğü bünyesindeki veteriner hekim arkadaşlarımızla mailler aracılığıyla görüşerek hastalığın boyutlarını ve yaygınlaştığı alanları tespit ediyoruz. Gökçekent köyümüzde yaptığımız incelemede şap hastalığı görülmesi neticesinde köye hayvan giriş çıkışı 4 haftalık bir süreç içerisinde yasaklanmıştır. Daha sonra yapacağımız incelemeler neticesinde hastalık atlatılmışsa karantinayı kaldıracağız" dedi.

Şap hastalığının yaygınlaşmasında köylülerin bilinçsizce hareket etmesinin büyük etken olduğunu söyleyen Arslan, "Devletin sağladığı faizsiz kredilerden yararlanabilmek için çiftçilerimiz bu kredilerle ilçe dışından kontrolsüz hayvan alımı yaparak şap hastalığı olan büyükbaş bir hayvanı kendi bölgesine taşımaktadır ve böylelikle sağlıklı büyük baş hayvanlarda şap hastalığına yakalanmaktadırlar. Başka bir etken ise hastalıklı büyükbaş hayvanı çiftçimiz birçok kez ikaz etmemize rağmen dışarı salmamaları gerekmektedir. Hastalıklı büyükbaş bir hayvanın sulağa çıkartılması sonucu hastalık başka bir hayvana geçmektedir ve şap hastalığı böylece yaygınlaşmaktadır. Şap hastalığı genelde çift tırnaklı hayvanlarda bulunur ve insan unsuruna zarar vermez" diye konuştu.

SUŞEHRİ'NDE KÖY KARANTİNAYA ALINDI
İHA
Yayın Tarihi : 7 Şubat 2011 Pazartesi 17:22:00
Güncelleme :7 Şubat 2011 Pazartesi 18:46:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?