5
Mayıs
2024
Pazar
SİVAS

Gökmedrese, rengine kavuşuyor

Sivas'ta adını gök mavisi çinilerinden alan ve "Mavi Medrese" olarak da anılan tarihi Gökmedrese'nin düşen çinileri toplanarak yerine monte edilecek. Bulanamayan parçaların yerine ise Kütahya'da özel çini yaptırılacak.

Sivas Anıtlar Kurulu Başkan Yardımcısı ve sanat tarihçisi Burhan Bilget, 1271 yılında Selçuklu Veziri Sahip Ata Fahrettin Ali'nin yaptırdığı tarihi Gökmedrese'nin ayakta kalabilmesi için geçen yıl yaz aylarında başlatılan onarım çalışmalarının aralıksız devam ettiğini belirtti.

Bilimsel olarak onarılan eserde başlatılan zemin güçlendirme çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu ifade eden Bilget, "Eser 3 metreye yakın toprak altında kalmış. Bu çalışmaların ardından Gökmedrese bütün ihtişamıyla ortaya çıktı" dedi.

Bilget, "Ortaçağın en mükemmel eseri onarılıyor. Bu Sivas için büyük bir şans. Dış cephesi mermer olan ender eserlerden biri Gökmedrese, Anadolu'ya ve bütün dünyaya miras bir eser.
A.A
Yayın Tarihi : 5 Şubat 2007 Pazartesi 12:08:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
www.haber58.org IP: 85.99.153.xxx Tarih : 11.02.2007 20:43:20
Gökmedresenin o ihtişamlı duruşu herkesi büyüler. O ulvi bakış her yerde yok. Değerini bilmek gerek. Resterasyonun aslına uygun bir şekilde ehil eller tarafından yapılması gerekir. www.haber58.org