6
Mayıs
2024
Pazertesi
SİVAS

Gölün doğal olarak boşalması beklenecek

Sivas’ın Koyulhisar İlçesi’nin Sugölü Köyü’nde meydana gelen heyelanın ardından oluşturulan Teknik Komite, hazırladığı raporunda arama kurtarma çalışmalarının bölgedeki gölün doğal olarak boşalmasının ardından başlanmasının uygun olacağını belirtti.

Heyelanın ardından Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Jeoloji Mühendisleri Odası Sivas Şubesi, Bayındırlık ve İskan İl Müdürlüğü, MTA Bölge Müdürlüğü, DSİ Bölge Müdürlüğü ve Karayolları Bölge Müdürlüğü’ne bağlı teknik elemanlardan oluşan bir Komite kuruldu. 21 kişiden oluşan Komite heyelan ile ilgili bir rapor hazırladı.

Söz konusu raporda, bölgede yapılan incelemeler sonucunda hareket eden kitle miktarının 10-12 milyonmetreküp civarında olduğunun gözlemlendiği ifade edildi. Akan bu kitlenin, halen 13 ayrı kaynak tarafından beslendiğine dikkat çekilen raporda, akmanın son bulduğu topuğun gerisinde, vadinin batı yamacındaki dereağzında geçici heyelan oluştuğu kaydedildi. Ancak bugün öğle saatlerinde söz konusu gölün afete uğrayan köye doğru akmaya başladığı vurgulanan raporda şu ifadelere yer verildi:

"Ancak bu boşalım akan kitleyi daha doygun hale getirmekte ve arama kurtarma çalışmalarına imkan vermemektedir. Köy içerisinde, topuk kesiminde yapılacak kazı çalışmaları da mevcut durumu dahada tehlikeli hale getirecektir. Bu aşamada köyün ve güneyindeki derenin içerisde kalan vadinin acilen tahliye edilip heyelan gölünün doğal olarak boşalımının gerçekleşmesinden sonra durumun tekrar değerlendirilmesi ve sonrasında arama kurtarma çalışmalarına başlanmasının uygun olacağı kanaatine varılmıştır"

Öte yandan, uzmanlar oluşan gölün en az 2-3 gün içerisinde boşalabiliceğini belirttiler.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Mart 2005 Cuma 21:53:34
Güncelleme :19 Mart 2005 Cumartesi 19:07:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
ufuk yazici IP: 81.214.235.xxx Tarih : 9.04.2005 21:00:49
gardaş sakın o gölu değiştirmeyın walla acımam