7
Mayıs
2024
Salı
SİVAS

Gramofon eşliğinde sahur

Sivas'ta Ramazan'a özel gramofon dinleme geleneği Taş Plak Çay Ocağı'nda sürdürülüyor.

Teravihten sonra başlayıp sahura Sivas'ta Ramazan ayrı bir güzel geçiyor. Kentte yıllardır devam eden Ramazan ayında taş plak dinleme geleneği büyük ilgi görüyor.



Teravih namazı sonrası bir esnafın işyerine misafir olan vatandaşlar, sahur vaktine kadar musiki dinleyip sohbet ediyor. Sohbet konuları ise 'havadan sudan' değil. Ülkede yaşanan gelişmeler ve dinî konular. Muhabbet bittikten sonra sahura geçiliyor. Ardından herkes evine dağılıyor.

Paşa Camii arkasındaki Mavi Çarşı'da faaliyet gösteren çay ocağını diğerlerinden ayıran önemli bir özelliği var. Taş Plak Çay Ocağı, adeta musiki müzesi. Hikmet Toptaş, sayısını bilmediği kadar taş plağı, çay ocağında muhafaza ediyor ve müşterilerine dinletiyor. Duvarları ünlü halk ozanları ve sanat müziği üstatlarının resimleriyle donatılmış ocakta Ramazan geceleri, bir başka yaşanıyor. Oruçlar açılıp teravih namazları kılındıktan sonra musikiseverler burayı dolduruyor. Mekanın müdavimleri ise İl Kültür Müdürü Kadir Pürlü, Müftü Mustafa Balık, mimar, mühendis, akademisyen, doktor, halk ozanı ve üniversite öğrencileri... Çelik kasa ve dolapta kilit altında tutulan taş plaklar, müşterinin isteği doğrultusunda yerinden çıkarılarak gramofon üzerindeki yerini alıyor. 69 yaşındaki Toptaş, gramofonun zembereğini kurup iğneyi plağın üzerine bıraktıktan sonra meşk başlıyor. Âşık Veysel, Diyarbakırlı Celal Güzelses nam-ı diğer Şark Bülbülü, Urfalı Mukim Tahir, Hacı Baki Yurtsever, Zaralı Halil Söyler, Hamiyet Yüceses, Cemil Cankat, Abdullah Yüce, Sivaslı Selahattin Erorhan, Malatyalı Fahri Kayahan, Urfalı Hamza Şenses, Hafız Burhan Sesyılmaz, Bekir Sıtkı Sezgin, Ermeni Udi Hrant ve Darul Erhan zevkle dinlenen üstatlardan sadece birkaçı.

Sanat dostları, sahur vaktine kadar müzik ziyafeti eşliğinde fasıldan fasıla geçiyor. Sohbetler öyle havadan sudan meseleler değil. Alanında uzman olan müşterilerden birisi merak edilen soruları cevaplıyor. Diğerleri de can kulağıyla dinliyor. Ülkede yaşanan olumlu ya da olumsuz gelişmeler, dinî konular ve sıkıntısı olan birinin sorunu tartışılıyor. Çözüm önerileri üretiliyor.

Ramazan ayının Sivas'ta çok farklı yaşandığını belirten işyeri sahibi Hikmet Toptaş, gramofon dinleme geleneğini son nefesine kadar sürdüreceğini söylüyor. Yıllardır çay ocağına geldiğini anlatan il Kültür Müdürü Kadir Pürlü de mekanı, musikinin kalbinin attığı yer olarak tanımlıyor. Sivas'ın Anadolu'da en çok taş plak bulunduran il olduğunu belirten Pürlü, "İl genelinde 25 binin üzerinde taş plak muhafaza ediliyor. Biz de bu geleneği yaşatmak için sahura kadar burada taş plak dinleyip eskileri yâd ediyoruz." diyor. İl Müftüsü Mustafa Balık da ikinci defa geldiği çay ocağının pozitif havasından çok etkilendiğini dile getiriyor.

Zaman
Yayın Tarihi : 14 Eylül 2008 Pazar 10:25:29


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?