6
Mayıs
2024
Pazertesi
SİVAS

HSYK'ya tepkiler durmuyor

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI VE ÜLFET HUKUK DERNEĞİ'NDEN HSYK'YA TEPKİ

Sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve ÜLFET Hukuk Derneği'ne bağlı avukatlar, Cumhuriyet Meydanı'nda yaptıkları basın açıklamasıyla Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na (HSYK) tepki gösterdi.

Grup adına bir basın açıklaması yapan ÜLFET Hukuk Derneği Başkanı Abdülsamet Kahya, Türkiye'de hukukun ve demokrasinin kara günlerinin bitmek tükenmek bilmediğini belirterek, "27 Mayıs'ta, 12 Mart'a, 12 Eylül'e, 28 Şubat'a, 27 Nisan'a şimdi de 17 Şubat 2010 eklenmiştir. Bugün demokrasimizin ve hukukun üstünlüğü ilkesinin yargı kurumu tarafından kuralsız bir biçimde çiğnendiği, akla, vicdana ve evrensel hukuk kurallarına açıkça aykırı bir uygulamanın yaşandığı bir gündür" dedi.

HSYK'nın 17 Şubat 2010 tarihinde Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcıları'nın yetkilerini soruşturma dosyasını incelemeden ve savunmalarını bile almadan yetki aşımı gerekçesi ile ellerinden aldığını ifade eden Kahya, "Hatırlanması gerekir ki Erzincan Başsavcısı ve birçok kamu görevlisi hakkında silahlı terör örgütü üyeliği ve birçok suçtan yürütülen soruşturma kapsamında Erzincan Başsavcısı, hakim tarafından tutuklanmış ve tutuklanmaya itiraz da mahkeme heyeti tarafından reddedilmiştir. Bunun üzerine de

HSYK, cumhuriyet savcılarının yetkilerini almıştır" diye konuştu.

2008 yılında benzer bir olayın İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı hakkındaki suçlamalar ile ilgili hazırlık soruşturmasında meydana geldiğini ifade eden Kahya, "İzmir 10. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı hakkındaki suçlamalar, Özel Yetkili Cumhuriyet Savcıları tarafından yürütülmüş ve mahkeme başkanı tutuklanmıştır. HSYK İzmir'deki olayda hiçbir usul tartışmasına girmediği halde, Erzurum'daki olayda Yargıtay içtihatı olmasına rağmen açıkça yargıya müdahale ederek dört savcının yetkilerini almıştır. İdari

bir kurum olan HSYK'nın böyle bir görevi yoktur. Görülmektedir ki Anayasa Mahkemesi yasamayı, Danıştay yürütmeyi, HSYK da yargıyı verdiği kararlarla etki altına almıştır" ifadelerini kullandı.

Hukuku çiğneyenleri hukuka uymaya davet ettiklerini belirten ÜLFET Hukuk Derneği Başkanı Abdülsamet Kahya, "Hukukun üstünlüğünü ve demokrasiyi ortadan kaldırmaya kimsenin gücü yetmeyecektir. Milletimiz artık bilinçlendi. Her şeyi iyi görmektedir. Artık her türlü hukuksuzluğa dur demektedir" dedi.

Grup, basın açıklamasının ardından slogansız ve olaysız bir şekilde dağıldı.

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI VE ÜLFET HUKUK DERNEĞİ'NDEN HSYK'YA TEPKİ
İHA
Yayın Tarihi : 22 Şubat 2010 Pazartesi 15:47:00
Güncelleme :22 Şubat 2010 Pazartesi 15:57:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?