2
Mayıs
2024
Perşembe
SİVAS

İl Sağlık'tan zehirlenme uyarısı!

KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMELERİNE DİKKAT

Sivas İl Sağlık Müdürü Dr. Vakkas Özmercan, kış aylarının gelmesi nedeniyle yaşanabilecek karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı vatandaşı uyardı.

Vatandaşı karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı dikkatli olması konusunda uyaran İl Sağlık Müdürü Dr. Vakkas Özmercan, bu zehirlenmelerin 'sessiz katil' olarak bilindiğini söyledi. Özmercan, zehirlenme hakkında bilgi vererek, "Karbonmonoksit gazı, doğalgaz, gaz yağı, benzin, tüp gazı, kömür ve odun gibi yapısında karbon bulunan yakıtların yanması veya tam olarak yanmaması sonucunda oluşan dumanda yer alan zehirli bir gazdır. Tatsız, renksiz, kokusuz olması ve tahriş etme özelliğinin olmaması nedeni ile fark edilmediği için 'sessiz katil' olarak bilinmektedir. Karbonmonoksit, solunduktan sonra akciğerler aracılığıyla kana geçer. Vücudumuzda yer alan oksijen azalarak korbonmonoksit ile yer değiştirir. Kan dokulara yeterince oksijen taşıyamaz. Kalp, beyin ve diğer organlarımız çalışamaz hale gelir. Bu da hastalıklara ve en kötüsü ölümlere neden olur" dedi.

Zehirlenen kişilerde ateş görülmediğini ifade eden Özmercan, "Karbonmonoksit zehirlenmesinde ilk belirtilerin baş ağrısı, yorgunluk hissi, mide bulantısı, nezle hali olması nedeni ile nezle ve grip gibi viral hastalıklarla karışabilmektedir. Önemli bir farlılık olarak bu tip zehirlenmede ateş görülmez. Bu nedenle ev ya da grup içinde bulunan diğer bireylerde de belirtilerin aynı zamanda olması karbonmonoksit zehirlenmesi yönünden önemlidir. Genellikle semptomların ağırlığı CO düzeyi ve maruz kalınan süre ile ilişkilidir, ancak bu her zaman geçerli olmayabilir. Karbonmonoksit zehirlenmeleri hamileler, iki yaş altı çocuklar, yaşlılar, kansızlık, solunum sistemi ve kalp hastalığı olan kişiler için daha büyük risk oluşturmaktadır" şeklinde konuştu.

Özmercan vatandaşlara uyarılarda bulunarak, lodoslu havalarda bacaların standartlara uygun olmadığı takdirde soba yakılmamasının, yakıldı ise gece mutlaka söndürülmesinin, sobanın bulunduğu yerin sürekli havalandırılmasının ve bacaların düzenli olarak temizlenmesinin altını çizdi.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Ocak 2011 Çarşamba 11:48:01
Güncelleme :5 Ocak 2011 Çarşamba 19:12:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?