6
Mayıs
2024
Pazertesi
SİVAS

Japon bisikletçiler Sivas'ta

Çin'de 1993 yılında başladıkları 'Tarihi İpek Yolu Gezisi' kapsamında pedal çeviren Japon bisikletçiler Sivas'a geldi.

Tarihi İpek Yolu'na ilgi duyan ve 1993 yılında Çin'in Sining şehrinden başlattıkları geziyi tam 15 yıldan bu yana sürdüren Japon bisikletçiler, gezinin Türkiye etabını tamamlamak için pedal çeviriyor. Yaşları 61 ile 74 arasında değişen ve kendilerine "Dünya ile Konuşanlar Topluluğu" adını veren, her biri farklı bir mesleğe mensup 7'si bayan 25 bisikletçi, Türkiye etabını üç bölüm halinde gerçekleştiriyor.

Sivas'a gelen Japon bisikletçiler; Vali Yardımcısı Mete Buhara, Belediye Başkanı Sami Aydın tarafından misafir edildi. Sivas'ın tarihi ve turistik mekanlarını gezen Japon bisikletçiler, Belediye Başkanı Sami Aydın'dan da çalışmalar hakkında bilgi aldı. Japon bisikletçiler, gezinin sonunda Paşabahçe Kütükev Restoran'da verilen yemeğe katıldı. 2012 yılında İtalya'nın Roma kentinde tamamlamayı planladıkları gezi boyunca İpekyolu'nun geçtiği Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Türkiye'de pedal çeviren Japon bisikletçiler, günde 7 saat boyunca yaklaşık 100 kilometre yol alıyor. Güzergah boyunca 15'er dakikalık molalar veren ve mola sırasında da çevreden bol bol fotoğraf çekip defterlerine notlar alan Japon bisikletçiler, Türkiye'de gördükleri ilgiden memnuniyet duyduklarını söyledi.

1993 yılında başladıkları İpek Yolu gezisini, 2012 veya 2013 yılında tamamlamayı planladıklarını ifade eden Ekip Başkanı Daijiro Göda, her yıl yaklaşık 800 kilometre yol katettiklerini söyledi. 1993 yılında başlayan gezinin her etabına aralıksız olarak katılan grup lideri Miura Tadayuki ise 2002 yılında Kayseri'den İstanbul'a gittiklerini, geçen yıl Tebriz-Erzurum etabını koştuklarını, bu yıl da İpek Yolu üzerinde bulunan ve aralarında Sivas'ın da bulunduğu Sivas etabında pedal çevireceklerini söyledi.

İpekyolu'nun Japon milleti açısından çok ayrı bir yeri olduğunu kaydeden Okuzawa Kinako de, "İpek Yolu'nun önemi gerçekten bizim için çok fazla. Dolayısıyla biz küçük bir grup kurup 20 yıllık bir süre içerisinde bu yolda bütün toprağa ayağımızı basarak, karış karış her tarafında, her noktasında bisiklet kullanarak gitmek istedik. Türkiye'yi çok seviyoruz. Türk milletinin Japon milletiyle çok iyi ilişkiler içerisinde olduğunu biliyoruz. Bundan da gurur duyuyoruz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 6 Ağustos 2008 Çarşamba 22:08:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?