7
Mayıs
2024
Salı
SİVAS

Kene ile mücadele başladı

SİVAS'TA KENE İLE MÜCADELE ÇALIŞMALARI

Havaların ısınmasıyla beraber Sivas'ta kene ile mücadele çalışmaları başladı.

Sivas İl Sağlık Müdürü Vakkas Özmercan, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, kene ısırması sonucu meydana gelen Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hakkında bilgi vererek, "Özellikle bu hastalık Kelkit Vadisi'nde ilk başladığı andan itibaren Türkiye'de hemen hemen yer yerine yayılmaya başladı. Hastalık geçtiğimiz yıldan itibaren yükselme trendini bıraktı düz bir seyir izlemeye başladı" dedi.

Özmercan, havaların ısınmasıyla beraber kene vakalarının başladığını ifade ederek vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyararak, "Geçen yıl Sivas'ta kene ısırması sebebiyle iki vatandaşımızı kaybettik. Çok ciddi vakalarımız olmadı. Ancak bu yıl Nisan ayı gelmesi ve havaların ısınmasıyla birlikte geçtiğimiz hafta ilk Kırım Kongo hastamız Yıldızeli bölgemizden çıkmıştı. Bu hastamız şu anda iyileşti taburcu oldu. Bundan sonra da halkımızın çok dikkatli olması gerekiyor. Kene bulunan ortamlar malum kırsal kesimlerdir. Buralarda vatandaşların dikkatli olması gerekiyor. Vatandaş, vücudunda kene tespit ettiği zaman öncelikle uygun bir şekilde kendisinin çıkarmasını öneriyoruz. Eğer uygun bir şekilde kendisi çıkaramayacaksa bir sağlık kuruluşu olabilir, ilçe hastanesi olabilir en yakın sağlık kuruluşuna gitmeleri gerekir. Kene ısıran vatandaşlarımızın hemen ilk etapta üniversite hastanemize başvurmalarına gerek yoktur. Bizim bütün arkadaşlarımız bu konuda tecrübelidir. Biz bunu hem tüm Türkiye'ye hem de tüm dünyaya ispat ettik" şeklinde konuştu.

Özmercan, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı yapılan çalışmalar hakkında da bilgi vererek, "Dünyada bu hastalıktan ölüm oranının en az olduğu il Sivas. Bu konuda yaptığımız eğitim çalışmaları meyvelerini vermeye başladı. Halkımızın bu hastalıktan korkmasını istemiyoruz. Sadece bilgilenmesi yeterli. Nereye başvuracağını, nasıl çıkartacağını bilmesi yeterli. Bu yıl sprey dağıtımı yapmayacağız. Eğer bakanlığımız yetiştirebilirse her haneye kene çıkartma kartlarını dağıtmayı planlıyoruz. Bu kartları dağıtırken arkadaşlarımız eğitim çalışmalarına başladılar. 2 hafta önce üniversitedeki hocamız tarafından doktor arkadaşlarımıza eğitim verildi. Daha sonra bu eğitimi alan arkadaşlarımız halka yönelik eğitimlerine devam edecekler. Bu açıdan vatandaşın bilgilenmesinde büyük fayda var. Eğer siz bu hastalık konusunda bilgi sahibi iseniz korkmanıza gerek yoktur. Şehir merkezinde bu anlamda ciddi vakalarımız olmadı. Özellikle kırsal alanlarda yaşayan vatandaşlar ile sıkıntılarımız var. Kırsal alanda yaşayan vatandaşlarımızda artık yavaş yavaş bilinçlenmeye başladığı için vaka sayılarımız gittikçe azalmaya başladı. İnşallah bu yıl vaka sayılarımız dışında ölüm olaylarımız olmaz" diyerek sözlerini tamamladı.

Sivas halkı ise kene ısırmalarına karşı önlemlerini almaya başladı. Vatandaşlar keneye karşı artık bilinçlendiklerini ve ısırıldığı zaman ne yapılması gerektiğinin farkında olduklarını belirtti. Gittikleri piknik yerlerinde pantolonlarının paçalarını çoraplarının içerisine koyduklarını ifade eden vatandaşlar, eve geldiklerinde de

hemen banyoya girip kontrol ettiklerini dile getirdi. Bazı vatandaşlar ise, kene için hiçbir önlem almadıklarını ifade ederek, "Bu zamana kadar kene diye bir şey yoktu" dedi.

Sivas'ta şuana kadar 2 Tokat, 3 Yozgat ve 1 kişi Sivas'tan olmak üzere toplam 6 kişi Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı nedeniyle çeşitli hastanelerde tedavi altına alındı. Bu hastalardan 3'ünün tedavilerinin tamamlanarak taburcu olduğu diğer 3'ünün halen tedavilerinin devam ettiği bildirildi.

SİVAS'TA KENE İLE MÜCADELE ÇALIŞMALARI
SİVAS'TA KENE İLE MÜCADELE ÇALIŞMALARI
İHA
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2010 Pazartesi 14:12:05
Güncelleme :12 Nisan 2010 Pazartesi 14:21:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?