6
Mayıs
2024
Pazertesi
SİVAS

Keneye karşı sprey dağıtılacak

SİVAS’ın Suşehri Devlet Hastanesi ile Suşehri, Koyulhisar, Akıncılar ve Gölova ilçelerinde bulunan sağlık personeline Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı hakkında bilgi verildi.

Sağlık Bakanlığı’nın kene vakalarının en sık görüldüğü yerlerde vatandaşlara sprey dağıtacağı açıklandı.

Sağlık Bakanlığı Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı personelinden Tacettin Kekillioğlu, Sağlık İl Müdürü Vakkas Özmercan, İl Sağlık Müdür Yardımcısı Abdullah Kurt’un da katıldığı seminerde, kene ısırması sonucu bulaşan ve zamanında ve doğru müdahale yapılmmadığı zaman ölümlere neden olan KKKA hastalığı ile ilgili bilgi verildi.

Kenen ısırmalarının, özellikle Kelkit Vadisi'nde daha yoğun olduğunu belirten Özmercan, bu durumun Kelkit Vadisi'nin sulak ve çalılık olmasından kaynaklandığını, kenenin de bu gibi yerleşim yerlerini sevdiğini söyledi. Özmercan, “Dünyada 800 çeşit kene vardır. Ama bu kenelerden sadece ikisi virüs taşımaktadır. ‘Hyalomma morginatam marginatum‘ ve ‘Hyalanma Onotalicum’ olan bu iki kene virüs taşıyor” dedi.

KKKA hastalığı belirtilerinin yüksek ateş, ani şiddeli başağrıları, halsizlik, bulantı, kusma ve durdurulmayan burun kanamaları olduğunu anlatan Özmercan, Sivas bölgesinde 2008 yılında 13 kene vakasının geldiğini ve bunlardan sadece birisinin geçtiğimiz günlerde hayatını kaybettiğini dile getirdi. Kene ısırmasından kaynaklanan KKKA hastalığının, 15 gün içerisinde kendisini gösterdiğini belirten Özmercan, Vatandaşların bu konuda çok dikkat etmesini ve kene tarafından ısırılan bir kişinin, bunu kendi yöntemleri ile çıkarmak yerine mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmasını istedi.

SPREY DAĞITILACAK

Sağlık Bakanlığı Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı bölümünden Tacettin Kekillioğlu da, Sağlık Bakanlığın’ın onayı ile keneden korunma amaçlı spreylerin çıkartıldığını ve bu spreylerden vatandaşların kullanması gerektiğini söyledi. Bakanlık onaylı, piyasalarda 5 çeşit sprey olduğunu belirten Kekilliğoğlu, bu spreylerin vücutlara değil, elbiselere sıkılarak kullanıldığını ifade etti.

Kekillioğlu, “Sağlık Bakanlığımız tarafından, tüm evler sağlık görevlileri tarafından tek tek gezilerek, kene hakkında bilgiler verilecektir. Ayrıca görevliler, bakanlığımız onaylı satılan spreylerden her haneye bir adet olmak üzere bu spreylerden hediye edeceklerdir. Bu spreylerin nasıl kullanıldığı konusunda bilgiler verilerek, halkımızın daha bilinçli olmaları istenecektir” diye konuştu.

DHA
Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2008 Perşembe 14:43:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?