7
Mayıs
2024
Salı
SİVAS

Keneyi karıncalar kontrol ediyor

Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İlyas Dökmetaş, bazı türleri Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığına yol açan kenelerin azalmasında en önemli rolü karıncaların oynadığı belirterek, "Çünkü kenelerin küçük yumurtalarını karıncalar topluyor" dedi.

Türkiye'deki olgu sayısında giderek bir artış olduğunu, bu konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı ve Tarım Bakanlığının çeşitli önlemler aldığını, doktorların ve bilim adamlarının çalışmalar yaptığını ifade eden Dökmetaş, doğru bilgilendirmenin önemine vurgu yaptı.

Bilim adamlarının ve insanların bir kısmının tavukların keneleri topladığını ve bunun kene popülasyonunda azalmaya neden olduğunu savunduğunu ifade eden Dökmetaş, kenelerin genellikle tavukların olmadığı dağlık alanlarda yaşadığına dikkati çekti; "Kenelerin azalmasında, popülasyonunda en önemli rolü oynayan karıncalar" dedi. diye konuştu.

Bu konuyla ilgili çok önemli araştırmaları olan Prof. Dr. Kosta Mumcuoğlu'nun da bu görüşü savunduğunu belirten Prof. Dr. Dökmetaş, "Çünkü kenelerin küçük yumurtalarını karıncalar topluyor. Yani sadece 'kuş türünde azalma oldu, kanatlı hayvan türünde, tavuklarda azalma oldu, bu nedenle kene hastalığı arttı' savı, sözleri doğru değil. Bizim tavuklarımız Manyas'ta öldürüldü, Bolu'da öldürüldü. O bölgede Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı yok. Tokat bölgesinde, Giresun bölgesinde, Ordu'da çok sayıda tavuk itlafı yaşanmadı, ama hastalık bu bölgede var" dedi.

AA
Yayın Tarihi : 9 Mayıs 2008 Cuma 14:30:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?