3
Mayıs
2024
Cuma
SİVAS

Köksal'dan sigara yasağı uyarısı!

Sivas Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı (SESOB) ve Kahveciler Esnaf Odası Başkanı Beşir Köksal, Türkiye genelinde 19 Temmuz itibariyle kapalı mekanlarda sigara yasağının uygulamaya başlaması nedeniyle kahvehaneleri ziyaret ederek yasağa uymaları konusunda işletmecileri uyardı.

Sigara yasağından dolayı kahveci esnafın yaşadığı sıkıntıları dinleyen Beşir Köksal, yasağa karşı olmadıklarını, ancak uygulamanın bazı sıkıntıları da beraberinde getirdiğini söyledi. Kapalı mekanlarda sigara içme yasağının bir yıl önce yasalaştığını, fakat Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu'nun girişimleri ile uygulamanın bir yıl geciktirildiğini dile getiren Köksal, bu süre içerisinde esnafı mağdur etmeyecek değişik alternatifler sunulduğunu, buna rağmen hükümet tarafından kabul görmediğini belirtti.

Köksal, "Esnafımız her zaman yasalara saygılıdır. Ancak bu şekilde olması çok yanlıştır. Bu uygulama Avrupa Birliği ülkelerinde dahi yoktur. Bu ülkelerde sigara yasağına karşı farklı alternatifler üretilmiştir. Örneğin bazı Avrupa Birliği ülkesinde 80 metrekarenin altında bulunan yerlerde sigara içimi serbest, büyük yerlerde ise işyerine kabin yerleştirilerek bu yasağa çözüm bulunmuştur. En iyi sigara yasağı Türkiye'dedir. Ülkemizde de buna benzer çalışmalar yapılabilirdir. Eski kahvehanelerin ruhsatları dondurulabilir, yeni açılacak olan yerlerde sigara yasağı konulabilir. Kahvehanede yeni havalandırma sistemi şartı getirilebilir veya kabin konularak esnafın mağduriyeti giderilebilir. Esnaf olarak sigara yasağına karşı değiliz. Ancak bar, pavyon, kahvehanelere insanlar eğlenmek için geliyor. Bu tür yerlerde sigara yasağının bu şekilde uygulanmasını doğru bulmuyoruz. Eğer sigara yasağı ile ilgili çözüm bulunacaksa o zaman tütün ekimini ve sigara üretimi yasaklansın" dedi

Yasağın başladığı günden itibaren Sivas'ta faaliyet gösteren kahvehaneleri ziyaret ettiğini dile getiren Köksal, "Kahvehanecilerimiz uygulamanın başladığı günden itibaren çok zor durumda ve sıkıntı içinde. Çalışanların işine son vererek kahvehaneleri kapatıp ruhsatları teslim etmek bile istiyorlar. Ancak bunun çözüm olacağını düşünmüyorum. Yetkililerin sigara yasağı konusunda biran önce çalışma başlatmasını ümit ediyoruz" diye konuştu.
 

İHA
Yayın Tarihi : 22 Temmuz 2009 Çarşamba 17:32:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?