2
Mayıs
2024
Perşembe
SİVAS

Kooperatiflerin borçlarına taksit

TARIMSAL AMAÇLI KOOPERATİFLERİN BORÇLARI TAKSİTLENDİRİLDİ

Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri'nin borçlarının yeniden yapılandırılarak, taksitlendirilmesi konusunda Sivas İl Tarım Müdürü Mehmet Beykaya bir açıklama yaptı.

İl Tarım Müdürü Mehmet Beykaya tarımsal amaçlı kooperatiflerin görevinin, üretimi geliştirmek ve tarımsal sanayinin gelişmesini sağlayan tedbirleri almak olduğunu vurguladı. Beykaya, "Bakanlığımız bünyesindeki tarımsal amaçlı kooperatiflerin görevi, ortakların her türlü bitkisel, hayvancılık, ormancılık konularında üretimlerini geliştirmek ve ihtiyaçları ile ilgili temin, tedarik, işletme, pazarlama, değerlendirme faaliyetlerinde bulunmak, ekonomik ve sosyal yönden gelişmelerine yardımcı olmak ve iş sahası temin etmektir. Ekonomik gücünü artırmak için tabi kaynaklardan faydalanmak, tarımsal sanayinin gelişmesini sağlayıcı tedbirler almaktır" şeklinde konuştu.

Beykaya, Sivas'ta faaliyet gösteren kooperatif ve kooperatif ortaklarının borçlarının 2011'den itibaren taksitlendirildiğini kaydederek, taksitlerin aksatıldığında borçların tekrar takibe düşeceğini söyledi. Beykaya, "Kooperatifler uygulamaları sırasında muaccel duruma düşmekte ve bu konuda sıkıntı yaşamaktadır. Bu durumları gidermek için bakanlık tarafından tahsil oluru alınan veya alınması gereken kooperatif ve ortakların borçlarının yeniden yapılandırılarak, beş yıl süre ile taksitlendirilmesine dair yönetmelik değişikliği Resmi Gazete'de yürürlüğe girmiştir. Bu değişiklik, bakanlığımız kaynaklarından kredi alarak borcu muaccel hale gelip bakanlıkça tahsil oluru alınmış olan veya tahsil oluru alınması gereken kooperatif ve ortaklarının bakanlığımıza ait borçlarının yeniden yapılandırılarak taksitlendirilmesini kapsamaktaydı. 1 Nisan 2010 tarihi itibariyle yönetmelikte belirtilen şartlara uyan kooperatiflerimizden gelen başvurular değerlendirilerek, borçlarının taksitlendirilmesi yapıldı. Bu kapsamda ilimizde faaliyet gösteren 24 kooperatifimizden 432 kooperatif ortağının 4 milyon 410 bin 579 TL anapara borcu 2011 tarihinden itibaren 5 yıl süre ile taksitlendirilmiştir. Kooperatif ve ortakları her yıl taksitlerini 15 Eylül'de ilgili banka şubesine yatıracaklardır. İlk taksit ödemesi 15 Eylül tarihinde yapılacaktır. Bu konuya kooperatif ve ortaklarının azami özen göstermeleri gerekir. Taksitler aksatıldığında veya zamanında ödenmediği takdirde yapılan sözleşme bozulup, borçlar tekrar takibe düşecektir" ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 5 Ocak 2011 Çarşamba 11:23:03
Güncelleme :5 Ocak 2011 Çarşamba 19:11:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?