6
Mayıs
2024
Pazertesi
SİVAS

Meme kanseri bilgilendirme toplantısı

Sivas'ta, 'Annemle Biz Kanseri Yeneriz' projesi çerçevesinde meme kanseri hakkında bayanlara yönelik bir bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Ekim 2008-Mart 2009 tarihleri arasında 17 öğretim görevlisinin desteği ile 16 ili kapsayacak olan proje kapsamında düzenlenecek halk bilgilendirme toplantısının Sivas ayağı Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda yapıldı.

Meme Hastalıkları Federasyonu, Türk Kadınlar Birliği, Europa Donna Türkiye, Avaze Türk Müziği Topluluğu ve Novartis Onkoloji Derneği tarafından hazırlanan proje kapsamındaki toplantıda, Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Cengiz Aydın, meme kanserinin 'tanı, teşhis ve tedavisi' halkında bilgi verdi.

Aydın, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de meme kanserinin görülme oranının çok yüksek olduğunu belirterek, "1 numaralı ölüm nedeni kalp hastalığı, 2.'si kanserdir. Dünyada her yıl 11 milyon kişide yeni kanser olgusu tespit ediliyor. Kadınlarda en sık görülen kanser türü arasında meme kanseri gelmektedir. Araştırmalarda 40 yaş üzeri her 12 kadından 1'i meme kanserine yakalanıyor. Ama en çok yaş grubu 40-55 yaş arası kadınlarda oluyor. Ancak erken evrede kansere yakalanırsa yüzde 95'e varan iyileşme gerekli tedavi sonrasında görülüyor. Erkeklerde de kanser riski vardır. Yüzde 1 bile olsa erkekler de meme kanserine yakalanabiliyor" dedi.

Kanserin genetik, çevresel ve ailesel olarak oluştuğunu dile getiren Aydın, "Günde iki kadehten fazla alkol alan kadınlar, alkol almayan kadınlara göre 2 kat daha çok risk taşıyor. Fazla kilolu kadınlarda da kanser daha çok görülüyor" dedi.

Her kadının kontrol yöntemlerini öğrenmesi gerektiğini belirten Aydın, kanser riskinin azaltılması için de dengeli beslenme, fazla kilodan kaçınma, düzenli spor, alkol ve sigara tüketiminden kaçınma ve yaşamla barışık unsurlara dikkat edilmesi gerektiğini kaydetti.

Bilgilendirme toplantısının sonunda az sayıdaki katılımcılara ücretsiz mamografi kuponu dağıtıldı.

İHA
Yayın Tarihi : 14 Kasım 2008 Cuma 18:14:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
www.haber58.com IP: 78.163.107.xxx Tarih : 16.11.2008 21:57:01

Sivasta bu tür bilgilendirme etkinlikleri ne yazıkki yapıldıkdan sonra duyuluyor. Dolayısıyla sadece bürokratlar ve mesleki ilgililer katılıyor. Bize duyurulmadı ki bizde halka duyuralım oyle degilmi ama