6
Mayıs
2024
Pazertesi
SİVAS

Orköy projesi hayata geçiyor

(DÜZELTME) SUŞEHRİ'NDE ORKÖY PROJESİ HAYATA GEÇİYOR

Sivas'ın Suşehri ilçesinde Çevre ve Orman Bakanlığı'na bağlı ORKÖY Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye genelinde başlatılan ORKÖY projeleri kapsamında Suşehri'ne bağlı 10 köyde proje çalışmalarının başlatıldığı bildirildi.

Suşehri Öğretmen evinde gerçekleştirilen toplantıda Sivas ORKÖY Şube Müdürü Yaşar Kemal Yılmaz slayt eşliğinde projenin aşamaları hakkında bilgilendirme semineri verdi. Toplantıda Suşehri Kaymakamı Yusuf Özdemir, Belediye Başkanı Sedat Sel, Jandarma Komutanı Kıdemli Yüzbaşı İlker Şimşek, Milli Eğitim Müdürü Ahmet Güler, İlçe Tarım Müdürü Ekrem Deniz ve Sivas ORKÖY Şube Müdürlüğü'nden tekniker Osman Şahin hazır bulundu.

Toplantıda konuşan Sivas ORKÖY Şube Müdürü Yaşar Kemal Yılmaz bir konuşma yaparak, "ORKÖY Projesi kapsamında kırsal çevrenin korunması, geliştirilmesi, gelir seviyesinin yükseltilmesi, orman köylerinin korunması ve şehre göçü engellemek için ORKÖY projeleri hayata geçirilmiştir. Türkiye genelinde başlatılan çalışmalar kapsamında 49 çeşit proje mevcuttur. Meyvecilik, seracılık, hayvancılık, halıcılık, eko turizm, ahşap sanatı, arıcılık alanlarda projeler üretilmektedir. Suşehri'ne bağlı 10 köyümüzde ORKÖY projesini hayata geçirmek için Suşehri Kaymakamı Yusuf Özdemir'in ısrarcı ve kendinden emin bir şekilde bizlere yaklaşımı bizi Suşehri'ne yönlendirdi. Bu bağlamda Sivas'a gelecek olan 700 bin TL'nin, 535 bin TL'lik kredi uygulaması Suşehri'ne yapılacaktır. Geriye kalan 165 bin TL ise Zara ve Yıldızeli ilçelerine ayrılmıştır. Her ilde bir havza seçilmesi doğrultusunda genel müdürlüğümüz bizlere talimat vermiştir. Bizde bu doğrultuda Suşehri Kaymakamlığının ilgi ve alakasını görünce havza projesini Suşehri'ne aldık. Havza projesi kapsamında köylerin eğitim, sağlık, güvenlik ve yol durumlarının tespiti sağlanacaktır. Bu köylerimizin eksikliği projeye eklenecektir. Öncelikli hedefimiz tarımsal faaliyetlerin artırılması. Özellikle Suşehri'nde yetiştirilip piyasada sıcak pazarın sağlanması ve beş yıllık uygulama süresinde hedefe ulaşılmasıdır. Proje kapsamında herkesle bilgi alışverişi sağlanacaktır ve bir ekip belirlenecektir. Yüzde 2 faiz ile proje kapsamında vatandaşlara verilecek kredi ile çalışmalar başlatılacaktır. Bu sayede vatandaşların kalkınması sağlanacaktır. Özellikle Suşehri ve çevresinde süt toplanması ve hayvan sayısının artırılması sağlanacaktır. 2010 yılı sonunda tamamlanacak etüt çalışmaları neticesinde 2011 yılı ilk ayından itibaren faaliyetler başlatılacaktır. Avrupa Birliği destekli fonlarında desteğiyle bu proje alanlarını genişletip Suşehri'ne bir yada iki milyon TL gelir beklemekteyiz. Projemizde sosyal güvencesi olmayan vatandaşlar yararlanabilecektir" dedi.

Toplantıda konuşan Suşehri Kaymakamı Yusuf Özdemir ise projeye herkesin sahip çıkması gerektiğini söyleyerek, "ORKÖY projesi kapsamında fakirlikle mücadele ve üretimin artırılması için çalışmalar başlatılmıştır. Bu bağlamda Türkiye hayvancılığı içinde huzur projesi olacak. Çalışmalar kapsamında çoban bulma sıkıntısı bile yaşayan ülkemizde proje kapsamında hayvancılığın yoğun olduğu köylerimizde çobanların sigorta primlerini devlet yatıracak. Artık çoban bulma sıkıntısı da bu sayede ortadan kalkmış olacak. Kelkit Vadisinin kalkınması için ORKÖY projemize herkesin sahip çıkması gerekmektedir. Proje başlangıcı olarak Sivas geneline gelen 700 Bin TL'lik payın 535 bin TL'nin ilçemize aktarılması bizlere ayrıca mutlu etmiştir. Ancak hedefimiz proje alanlarını genişletip Kelkit Vadisine bir yada iki milyon TL'lik yatırımın gelmesidir" diye konuştu.

Toplantıda söz alan Suşehri Belediye Başkanı Sedat Sel ise projenin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini ifade ederek, "ORKÖY projesi ilçemiz için çok önem arz etmektedir. Projeyi sürükleyecek ekibi ayarlayarak projeye sahip çıkılması gerekmektedir. Köylerimiz ürünlerini değerlendireceği yer bulamadığından bu projeyi bir an önce hayata geçirmeliyiz. Uzun vadede değil de kısa vadede elde edilecek ürünlere yönelmeliyiz ki vatandaşta projeye sahip çıksın" ifadelerini kullandı.

Toplantı sonunda ORKÖY projesi hakkında ön görülen meyvecilik, fasulye yetiştiriciliği, patates yetiştiriciliği, halıcılık, süt hayvancılığı, besi koyunculuğu ve eko turizm konularında ortak bir çalışma yapılması konusunda fikir alışverişi yapıldı.

(DÜZELTME) SUŞEHRİ'NDE ORKÖY PROJESİ HAYATA GEÇİYOR
(DÜZELTME) SUŞEHRİ'NDE ORKÖY PROJESİ HAYATA GEÇİYOR
İHA
Yayın Tarihi : 21 Temmuz 2010 Çarşamba 15:38:03
Güncelleme :21 Temmuz 2010 Çarşamba 19:00:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?