6
Mayıs
2024
Pazertesi
SİVAS

'Parti kapatmanın idamdan farkı yok'

Memur-Sen İl Temsilcisi ve Eğitim-Bir-Sen Sivas Şube Başkanı Esat Tektaş, AK Parti hakkındaki kapatma davasına karşı olduklarını belirterek, "Türkiye'de parti kapatma değil, demokrasi şampiyonu olmalıdır. Demokraside parti kapatma, idam cezasıyla eşdeğerdir. Gereken şey savcı hakkında dava açılmalıdır" dedi.


Sendika binasında basın toplantısı düzenleyen Tektaş, ülkedeki insanların darbelerden ve kapatmalardan bıktığını belirterek, "Her şeyden önce halka yapılan haksızlıktır. Türkiye bir hukuk devletidir. Hukuk devletine böyle şeylerin bırakın eylemini, söylemi bile olmamalıdır. Ne yazık ki demokrasimiz bir kez daha yara almıştır" dedi.


Demokraside meşruiyetin tek kaynağının milli irade olduğunun altını çizen Tektaş, "Bu milli iradeye kilit vurmak demektir. Anayasa değişikliği yaptı diye bir parti kapatılamaz, Anayasa ve yasaları değiştirecek tek irade halk iradesidir, mahkemeler değil" dedi.


Demokrasilerde parti kapatmanın idam cezasıyla eş değer olduğunu ifade eden Tektaş, "İdama karşıysanız, parti kapatmaya da karşı olmanız gerekir. Ülkenin iyiye gitmesini istemeyen çevreler, istikrardan rahatsızlık duyuyorlar. Demokrasimiz bunu aşacaktır. Türkiye'nin kalkınmaya ve istikrara ihtiyacı vardır. Bu dava sadece AK Parti'ye değil, Türkiye'ye ve demokrasimize yapılmış bir kötülüktür" dedi.
Açılan dava nedeni ile Türkiye'nin tüm dünya ülkeleri önünde mahcup düşürüldüğünü ileri süren Tektaş, şunları kaydetti;


"Yargı hukuku iktidar mücadelesinin aracı haline getirilmemelidir. Bir savcı 70 milyon insanımızı bütün dünya önünde mahcup düşürmüştür. Dünyanın her yerinde sandıktan yeni güvenoyu alarak çıkmış bir siyasi partiye kapatma davası açmak ideolojik yaklaşımdan başka bir şey değildir. Bu dava yargının acilen derinden ıslah edilmesi gerektiğini bütün çıplaklığıyla ortaya koyuyor. Bu milletimizin idaresini ve demokrasimize tamamen aykırıdır. Bu yargının tarafsız olmadığını göstermiştir. Türkiye'nin acilen yeni bir hakimler, savcılar ve hukukçular nesline ihtiyacı vardır"
Açıklamasında Türkiye'nin parti mezarlığı olmaktan kurtarılması gerektiğini belirten Tektaş, dava açan savcı hakkında da dava açılması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu;


"Yine Türkiye acilen siyasi partiler kanunu tekrar ele alınmalı ve siyasi partilerin kapatılması neredeyse imkansız hale getirilmelidir. Türkiye bir parti mezarlığı olmaktan kurtarılmalıdır. Farklı fikirleri, programları olan partilerin sürekli kapatılması demokratik değildir. Derhal yapılması gereken şey, savcı hakkında dava açılmasıdır. Yüce Divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesi'ne başvurulmalıdır. Hiç görülmüş müdür Cumhurbaşkanlığı makamı siyaset üstüdür. Başkomutanlık makamıdır. Bu tür davalar asla konu edilemez. Bu daramda sadece gereği yapılmalıdır" dedi.
Bu durumu yüz kızartıcı durum olarak nitelendiren Esat Tektaş, bu yüz kızartıcı durumdan kurtulunması gerektiğini belirterek, "Son olarak şunu söylemek istiyorum. Her halde demokrasi ile yönetildiğini dünyaya ilan eden ülkeler arasında yer alan Türkiye, açılan siyasi parti kapatma davası sayısı bakımından da kapatılan parti sayısı bakımından da dünya şampiyonudur. Türkiye'yi dünyada demokrasi, insan hakları, özgürlükler ve bilim şampiyonu olarak görmek istiyoruz. Parti kapatma şampiyonu olarak değil, artık bu yüz kızartıcı durumdan kurtulmalıyız. Halkı kapatamayacağımıza ve uzaydan yeni bir halk getiremeyeceğimize göre artık parti kapatmalar son bulsun" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 15 Mart 2008 Cumartesi 23:02:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?