6
Mayıs
2024
Pazertesi
SİVAS

Pence-i Ali Aba koruma altına alınacak

Alevilerin büyük değeri olan ve Osmanlı döneminden günümüze kadar gelen Pence-i Ali Aba'nın sahibi bu eşsiz tarihi eseri koruma altına alarak saklayacağını söyledi.

Sivas'ın Suşehri İlçesi'nde dedesinden kalma Pence-i Ali Aba'yı çerçeveletmek isteyen ve ismini açıklamak istemeyen kişi, bunun dedesinden kaldığını söyledi.

Dedesine de dedesinden kaldığını tahmin ettiklerini söyleyen kişi, "Öğrendiğimiz kadarı ile bu belge Alevilik için çok önemli. Yaptığımız araştırmalarda bu belgenin Peygamber Efendimizin Ehl-i Beyti hakkında bilgiler veriyor. Şii düşüncesinde Ehl-i Beytin kapsamına öncelikle Hz. Peygamber, Hz. Ali, Hz. Fatıma, Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin dahil edilmektedir. İmam olarak kabul edildiğini öğrendiğimiz Pençe-i Ali Aba, Hz. Ali, Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin'in dışındaki diğer dokuz imam da Ehl-i Beyt'e dahildir. Şiiler Peygamber Efendimizin hanımlarını, Fatıma dışındaki çocuklarını, Hasan ve Hüseyin dışındaki torunlarını Ehl-i Beyt kapsamına almazlar. Dokuz imamı da Ehl-i Beyt'in kapsamında kabul eden Şia alimleri bu görüşlerini "Mehdi benim neslimden, Fatıma'nın çocuklarından olacaktır" (Ebu Davud, Mehdi:1) hadis-i şerifine dayandırmaktadırlar. Buna göre Mehdinin Ehl-i Beyt'ten olduğu sabittir. Hz. Hüseyin ile Mehdi arasındaki sekiz imamın açıklamaları da onların Ehl-i Beyt'in içerisinde yer aldığını ispatlamaktadır şeklindeki bilgileri internet üzerinden bulabildik" dedi.

Belgenin Osmanlıca olduğunu ve üzerinde kılıç, el ve parmaklar ile ibadethaneler olduğunu, bunların üzerindeki Osmanlıca yazıları da tercüme ettireceğini belirten kişi, "Bunun maddi yönünden öte dedemden kalması nedeni ile çok değer veriyoruz. Yıllar önce biraz tahriş olmuştu. Bende kendi imkanlarımla bunu birleştirdim. Çerçevelettirip bende çocuklarıma hediye edeceğim. Ayrıca üzerindeki yazıları da Türkçe'ye çevirttireceğim" dedi.

Belgenin sahibi, buna benzer bazı belgelerin de diğer kentlerdeki Havcı Bektaşi Veli derneklerinde olduğunu öğrendiğini de sözlerine ekledi.

.
Yayın Tarihi : 24 Nisan 2008 Perşembe 10:56:43


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?