6
Mayıs
2024
Pazertesi
SİVAS

PKK'nın Sivas planı

Güneydoğu'da tekrar hareketlenmeye başlayan terör örgütü PKK, Karadeniz'e uzanma planında güzergah değişikliği yaptı. Genelkurmay Başkanlığı'nın ''2004 Terör Değerlendirme'' raporunda yer alan bilgilere göre, bölücü terör örgütü PKK iki grubunu, Tokat ve Sivas üzerinden Giresun ve Gümüşhane kırsalına sızdırdı. İki ayrı grup halinde toplam 10 teröristin bölgeye sızdığı bilgileri üzerine güvenlik güçleri istihbarat faaliyetlerini artırdı. Terör örgütünün Karadeniz'e yeniden sızma planındaki güzergah değişikliği ise anlamlı bulundu.

Daha önceki yıllarda Tokat ve Sivas üzerinden Ordu'ya sızan teröristlerin her seferinde yakalanması ve öldürülmesi, terör örgütünü güzergah değişikliği yapmaya yönelttiği belirtiliyor. İlk olarak 1997 yılında kırsal kesimde terör hareketleri gözlenen Ordu'da, Kemal Yazıcıoğlu'nun vali olarak atanmasıyla dengeler değişti. Bölgeye sızan 'Sarı İbrahim' kod adlı Mahmut Topbaş adlı teröristin başını çektiği 12 kişilik grup çıkan çatışmalarda öldürülürken, gruptan sadece Mahmut Topbaş kurtuldu. 1998 yılında ise PKK'nın paravan örgütü olan Türkiye Devrim Partisi (TDP), Resul Kocatürk başkanlığında bölgeye 9 kişilik yeni bir ekip gönderdi. Güvenlik güçlerinin ısrarlı istihbarat ve takipleri sonucu örgütten 3 kişi çıkan çatışmalarda öldürüldü, 3 kişi sağ yakalandı, diğer 3 kişi ise bölgeyi terk ederek izini kaybettirdi.

2000-2002 yılları arasında gerek PKK, gerekse DHKP/C'nin bölgeye sızdırmak istediği gruplar il sınırından içeri girdikten bir süre sonra kaçarak ilden uzaklaştı. 30 yıl emniyet camiasında terörle mücadele alanında başarılı çalışmalarıyla tanınan ve terör örgütlerinin korkulu rüyası olan Vali Kemal Yazıcıoğlu'nun ilde göreve başlamasından sonra Ordu sınırlarından içeriye giren her terör grubu ya yok edildi ya da çareyi kaçmakta buldu. Ordu kırsalında barınamayacağını anlayan ve sürekli güvenlik güçleriyle karşılaşan teröristler bir daha bölgeye yaklaşamazken, Ordu 7 yıldır terör hareketlerine maruz kalmadı.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Temmuz 2005 Çarşamba 16:40:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?