6
Mayıs
2024
Pazertesi
SİVAS

Prim desteği ödemeleri belli oldu

Sivas İl Tarım Müdürü Mehmet Kaya, yağlı tohumlu bitkilere uygulanacak prim desteklemelerinin belli olduğunu söyledi.

Yazılı bir açıklama yapan Mehmet Kaya, 2007-2011 döneminde kütlü pamuk, ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola, dane mısır, aspir ve zeytinyağı üreticilerine destekleme prim ödemesine ilişkin kararın yürürlüğe girdiğini belirtti.

Prim ödemesinden faydalanmak isteyen çiftçilerin Çiftçi Kayıt Sistemi'ndeki (ÇKS) bilgilerini güncelleştirmelerini isteyen Kaya, müracaatlarını tarım il ve ilçe müdürlüklerine yapmaları ve hasat zamanına kadar ilgili arazi tespitlerinin yapılmasının sağlaması gerektiğini kaydetti.

Kaya, “2008 yılı ürün destekleme prim miktarları kilogram başına; kütlü pamuk için 30, yağlık ayçiçeği için 21, soya fasulyesi için 23, kanola için 23, dane mısır için 4, aspir için 23 ve zeytinyağı için 21 YKr olarak belirlenmiştir. Destekleme priminden Çiftçi Kayıt Sistemi'nde özlük, ürün, arazi bilgileri kayıtlı olan ve bu arazilerinde prime esas ürünleri ürettiği tespit edilen çiftçiler yararlanır. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yürütülen Çiftçi Kayıt Sistemi için yapılan ve yapılacak arazi tespitlerinde öncelikli olarak prime esas üretim gerçekleştiren araziler dikkate alınır. Prim ödemelerine esas arazi büyüklüğü, başvuru sahibinin Çiftçi Kayıt Sistemi'nde kayıtlı arazilerinin büyüklüğünü aşamaz. Ürün ekolojisi, kalite ve verimlilik kriterlerine uygun üretim yapılabilen bölgelerde ve ürünlerde gerektiğinde farklı prim ödemesi yapılır. Teknoloji kullanımı, örgütlü ve sözleşmeli üretim, ürün satışlarındaki borsa tescili gibi faktörler değerlendirilerek üreticilere gerektiğinde ilave prim ödemeleri yapılır. Haksız yere yapılan destekleme ödemeleri, ödeme tarihinden itibaren hesaplanacak. Haksız ödemenin yapılmasında, ödemeyi sağlayan belge ve belgeleri düzenleyen, gerçek ve tüzel kişiler geri alınacak tutarların tahsilinde müştereken sorumlu tutulurlar. Destekleme primi ödemelerinden, idari hata sonucu düzenlenen belgeler ile yapılan ödemeler hariç, haksız yere yararlandığı tespit edilen üreticiler, 5 yıl süreyle hiçbir destekleme programından yararlanamazlar. Destekleme prim ödemesinden yararlanmak isteyen üreticilerin son başvuru tarihi kütlü pamuk, yağlık ayçiçeği, soya fasulyesi, kanola, dane mısır ve aspir için 3 Nisan 2009, zeytinyağı üreticilerinin tasiriye faturaları ile yapılacak son başvuru tarihi ise 5 Haziran 2009'dur. Ancak bu tarihten sonra satılan zeytinyağlarına ait alım satım belgelerinin son teslim tarihi ise 2 Ekim 2009 olarak belirlenmiştir" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2008 Cuma 17:52:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
www.haber58.com IP: 78.162.196.xxx Tarih : 30.11.2008 01:59:17

çiftçiye destek olmak gayet güzel bir uygulama. çalışmadan da destek verilmesi lazım. Kömür, ekmek, eğitim yardımı sağlanması lazım, hatta sigorta primlerinide devlet yatırması gerekir ...