20
Nisan
2024
Cumartesi
SİVAS

Restorasyon sürüyor

Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi yapılan restorasyon çalışmaları devam ediyor.

4 Eylül Sivas Kongresi'nin gerçekleştirildiği tarihi Kongre Binası'ndaki restorasyon çalışmalarının yapılan ihale ve imzalanan sözleşme sonrası başladığını hatırlatan Ayhan, "Çalışmalar öncesinde müze içerisinde bulunan tüm eşyalar zarar görmemesi için başka bir alana taşındı. Tarihi binanın, dış cephesinde gerçekleştirilecek restorasyon çalışmaları için iskeleler kurulup vatandaşlara zarar gelmemesi için de branda ile kaplandı. Tarihi binanın iç ve dış cephesindeki onarımlarla birlikte çatı bölümünde de onarım çalışmaları devam ediyor." dedi.

Müzedeki restorasyon çalışmalarının ardından iç teşhir, tanzim ve seslendirme işi ile ilgili işlerinde başlayacağını anımsatan Genel Sekreterimiz Ayhan, "Çalışmalar kapsamında Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün Sivas'ta kaldığı 108 gün ve Kongre Binası'nda alınan kararlarla ilgili seslendirme sistemi kurulacak. Sistem sayesinde kulaklıkla 4 Eylül Sivas Kongresi'nde alınan kararlar dinlenebilecek. Tarihi binanın iç düzenleme işlemleri de müzemize yakışır şekilde yapılacak. Kongre Binası'nın iç dizaynı 4 Eylül 1919 ruhunu yansıtacak." diye konuştu.

Müzede devam eden çalışmaların Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü'nce sürekli mercek altında tutulduğunu da hatırlatan Ayhan, çatıda gerçekleştirilen onarımlar sürerken yağışın etkili olması ile birlikte tarihi binanın zarar görmemesi için bir takım hızlı müdahaleler gerekmiş, bunun sonucunda da istenmeyen görüntüler ortaya çıkmıştır. Üzerinde titizlikle durduğumuz Milli Mücadele karargahımızın dış ve iç bölümlerinde gerçekleştirilecek çalışmaların mevsim şartları da göz önünde bulundurularak gerekli hassasiyetin gösterilmesi hususunda firma yetkililerine ikazlar yapılmıştır. Restorasyon sonrası 4 Eylül Milli Mücadele Müzesi olarak hizmet verecek olan tarihi Kongre Binası çalışmalarının 1 yıl içerisinde tamamlanması planlanmaktadır" diye konuştu

iha
Yayın Tarihi : 23 Mayıs 2013 Perşembe 17:38:04
Güncelleme :29 Mayıs 2013 Çarşamba 13:47:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?