6
Mayıs
2024
Pazertesi
SİVAS

Sağlık-Sen ebelerin hakkını istiyor

Memur-Sen'e bağlı Türk Sağlık-Sen'in Sivas Şubesi Başkanı Efe Zileli, ebelerin birçok sıkıntı içerisinde olduğunu belirterek, haklarının gerektiğini söyledi.

Sendika binasında basın toplantısı düzenleyen Zileli, ağır çalışma koşulları altında görevlerini yerine getiren ebelerin, sağlık sisteminin önemli unsurlarından birisi olduğuna dikkat çekerek, ebelerin hak ettikleri değeri göremediklerini belirtti.

Ebelik mesleğinin tarihin en eski mesleklerinden biri olduğunu kaydeden Zileli, “Ebeler, yeni bir canlının dünyaya gelmesinde anne ve çocuk sağlığı açısından üstlendikleri sorumluluk nedeni ile kutsal bir görevi icra etmektedir. Maalesef ülkemizde ebelerimiz, yardımcı sağlık personeli olarak nitelendirilmekte ve hekimin yardımcısı ve yönetiminde olan, doğum yaptıran, gebe, loğusa ve yeni doğana bakım veren ve yardım eden, eğitim düzeyinin yüksek olmasının gerek olmadığı düşünülen meslek sahibi kadınlar olarak görülmektedirler" dedi.

Türkiye'de özellikle 1. basamak sağlık hizmetlerinin sunumunda ve geliştirilmesinde özveri ile görevlerini yapmaya çalışan ebelerin pek çok sıkıntısı bulunduğunu da ifade eden Zileli, "Görev tanımlarının yapılmaması sebebiyle ebeler, görev ve yetki sınırları dışında çalıştırılmaktadır. Onların yerine ise hemşire ve acil tıp teknisyenleri görev yapmaktadır. Ebelerimizin bir diğer sıkıntısı ise eğitim seviyeleri ve vekil ebe uygulamasıdır. Özellikle kırsal alanlarda ebe ihtiyacı bulunurken lisans mezunu ebelerimizin buralara atanmasında kadro tahsisi ve mevzuat yönünden engellerle karşılaşıyor. Bu engelin giderilmesi gerektiği halde anlaşılamaz bir şekilde vekil ebe uygulaması getirilmiştir. Vekil ebe uygulaması yerine ebelerimizin kadroya geçirilmesi veya sözleşmeli kapsamına alınması sağlık hizmetlerinin sunumunda yaşanan sıkıntıları azaltacaktır" diye konuştu.

Zileli, ebelerin sıkıntıların giderilmesini istediklerini söyleyerek, Ebeler Gününü de kutladı.

.
Yayın Tarihi : 26 Nisan 2008 Cumartesi 09:45:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
murat IP: 78.162.194.xxx Tarih : 27.04.2008 18:05:10

Efe Başakanımızdan Allah razı olsun,ebelerin ve tüm sağlık çalışanlarının sorunları ile ilgileniyor.ve çözüm yolları arıyor. Ancak sendikanın ismi Memur Sen'e bağlı Sağlık- en olacak lütfen düzeltirseniz seviniriz.