6
Mayıs
2024
Pazertesi
SİVAS

Saldırgan köpeklerin satışı yasaklandı

Sivas'ta Pitbull Tainer ve Japanese Tosa türü yırtıcı hayvanların satışı, üretimi yasaklanırken, mevcut köpeklerin de bakımı konusunda yeni önlemler alındı.

Konu ile ilgili olarak İl Çevre ve Orman Müdürü Hamdi Dilmen yazılı bir açıklama yaptı. Çevre ve Orman Bakanlığınca; hayvanların rahat yaşamalarını, iyi ve uygun muamele edilmelerini, onların acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı en iyi şekilde korunmalarını, her türlü mağduriyetlerinin giderilmesini sağlayan 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu 1 temmuz 2004 tarihinde yürürlüğe girdiğini belirten Dilmen, "Söz konusu Kanunun 14. maddesinin (1) bendinde, 'Pitbull Tenier, Japanese Tosa gibi tehlike arz eden hayvanları üretmek; sahiplendirilmesini, ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapmak, takas etmek, sergilemek ve hediye etmek yasaktır' hükmü yer almaktadır. Bu hükme uymayanlara Kanunun 28. maddesi gereğince hayvan başına 3 bin YTL idari para cezası verilir ve hayvanlara el konulur. Bu hükme açıklık getirilmesi amacıyla, Kanunda belirtilen Pitbull Terrier, Japanese Tosa haricinde ülkemizde Kanunun 14. maddesi kapsamında değerlendirilecek olan köpek ırklarına dair Bakanlığımızda oluşturulan 20.11.2007-208 sayılı Müsteşarlık Makam Oluru ile bir komisyon kurulmuş olup Hayvanları Koruma Kanununun 14. maddesinde yer alan Pitbull Terrier ve Japanese Tosa'ya Dogo Argentino, Fila Brasileiro ve bu ırkların melezleri de ilave edilmiştir" dedi.

Tehlikeli köpekleri bulunduran hayvan sahiplerinin aşağıdaki hükümlere uymaları gerektiğini belirten Dilmen, köpek sahiplerinin şunları yerine getirmeleri gerektiğini belirtti;"Dogo Argentino, Fila Brasileiro ve yukarıda belirtilen ırkların melezlerini bulunduran hayvan sahipleri 22.04.2008 tarihinden itibaren üç ay içinde İl Hayvan Koruma Kurullarına bildirimde bulunarak bunları kayıt altına aldıracak, altı ay içerisinde kısırlaştırarak, kısırlaştırıldıklarına ilişkin belgeleri Sivas İl Hayvan Koruma Kuruluna teslim edeceklerdir. Köpeğine ve kendisine ait bilgileri ilgili belediyeye kayıt yaptıracaktır. Adres değişikliği olması halinde ilgili belediyeye bildirecektir. Köpeğin ölmesi halinde köpeğine ait bilgi ve belgeleri 7 gün içinde ilgili belediyeye teslim edecektir. Mesken dışında dolaştırılan hayvanların dışkılarını temizleyecektir. Köpeğin üzerinde belli bir uzaklıktan görülebilecek şekilde tasarımlanmış ve geceleri yansıtıcı özelliği olan bir tasma takılacak ve tasmaya bağlı kayış yerine zincir kullanacaktır.

Köpeğin gezdirilmesi sırasında dayanıklı malzemelerden yapılmış ağızlık takacaktır. Binada tehlikeli bir köpek olduğunu belirten uyan levhaları köpeğin olduğu binanın tüm giriş yerlerine asacaktır. Köpek; binanın içinde veya dışında kapalı bir alanda olduğunda, kaçamayacağı ve binaya gelen ziyaretçilere zarar vermeyeceği bir şekilde barındıracaktır. Tüm veteriner kliniklerine bakım ve tedavi amaçlı gelen tehlike arz eden köpeklerin veteriner hekimler odası tarafından Sivas Valiliğine yazılı olarak bilgi verilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda adı geçen tehlikeli hayvanları bulunduran kişilerin yukarıda belirtilen hükümlere uymaları gerekmektedir."

.
Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2008 Perşembe 09:53:26
Güncelleme :15 Mayıs 2008 Perşembe 09:58:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?