4
Mayıs
2024
Cumartesi
SİVAS

Şap iddiaları söylenti çıktı

kangalSivas'ta büyükbaş hayvanlarda görülen şap hastalığı nedeni ile hayvan satışlarının durdurulduğu öğrenilirken, Kangal cinsi köpekler başta olmak üzere hiçbir köpekte şap hastalığının olmadığı bildirildi. 

Edinilen bilgiye göre, Sivas bölgesinde görülen şap hastalığı nedeniyle Valilik tarafından kaymakamlıklara gönderilen genelge ile hayvan satışlarının ikinci bir emre kadar durdurulduğu öğrenildi. Ulaş Tarım İşletmesi Müdürlüğü (TİGEM) çiftliklerinde de genelge nedeni ile büyükbaş hayvan satışlarının durdurulduğu öğrenilirken, bugüne kadar TİGEM'de hiçbir şap hastalığına rastlanılmadığı belirtildi. 

Bu arada, bazı gazetelerde şap nedeni ile büyükbaş hayvan ve Kangal cinsi köpeklerin de satışının durdurulduğu ve karantinaya alındığı şeklinde çıkan haberlerle ilgili açıklama yapan yetkililer, bu türlü haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Yetkililer, Kangal cinsi köpek başta olmak üzere hiçbir köpekte şap hastalığının olmadığını belirterek, "TİGEM'de Kangal cinsi çoban köpekleri de üretiliyor. Damızlık olarak 4 erkek, 17 tane de dişi anne adayı ile üretim yapılıyor. Bilimsel yapılan üretimlerde Kangal cinsi çoban köpeğinin ırkı ve cinsliği korunuyor" denildi. 

Köpek satışlarının devam ettiğini söyleyen yetkililer, bir çift yavru Kangal'ın 800 YTL'ye satıldığını belirterek, "Bilimsel olarak yetiştirilen ve ırkı korunan Kangal köpeklerini almak için 50 kişi sırada bekliyor. Şu an için satmamamızın nedeni, köpeklerimiz yeni doğdu. 20-25 günlük olan köpekler, anne sütü emdiğinden ve gerekli bakım ile aşıları yapıldığından satışları olmuyor. Ancak 45 gün sonra yavru köpekler anne sütünü kesip, doğal ortama adapte olunca sırası ile satışı yapılacaktır. Satışlar da kimlik ve belgeleri, bugüne kadar yapılan bakım ile aşılarının hepsi işlenerek yapılıyor" şeklinde konuştular.
İHA
Yayın Tarihi : 1 Temmuz 2006 Cumartesi 18:14:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?