5
Mayıs
2024
Pazar
SİVAS

Şener'in köpeği de yarışıyor

Sivas'ın Kangal ilçesinde bu yıl dokuzuncusu düzenlenen Uluslararası Kangal Festivali kapsamında, çeşitli kategorilerde Kangal köpeği yarışması yapıldı.

Dünyaca ünlü Kangal köpeklerinin ana vatanı Sivas'ın Kangal ilçesinde, başta Kangal köpeklerinin korunması ve tanıtılması olmak üzere yörenin kültürel ve turistik değerlerini tanıtmak amacıyla geleneksel olarak düzenlenen uluslararası Kangal Festivali, çeşitli etkinliklerle devam ediyor.

Etkinlikler kapsamında, ilçe girişindeki Kangal Köpeği Araştırmalar Merkezinde, kategorilerinde en iyi Kangal köpeğini seçmek için yarışma düzenlendi.

SAHİBİNİN ELİNDEN KURTULUNCA...
Yavru ve yetişkin olmak üzere 191 Kangal köpeğinin yer aldığı yarışma öncesinde, uyarılara rağmen Kangal köpeklerinden biri sahibinin elinden kurtularak başka bir köpekle boğuşmaya başladı. Boğazlarını ısırarak birbirlerini yaralayan köpekler, sahipleri tarafından güçlükle ayrıldı. Bu arada, bazı Kangal köpeği sahipleri arasında da tartışma çıktı. Yarışma alanında sık sık köpeklere eziyet edilmemesi, seyircilerden uzak tutulması konusunda uyarılarda bulunuldu.

Yarışmaya, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener'e geçen yıl düzenlenen festivalde hediye edilen ve Şener'in bakımının çiftlikte yapılmasını istediği yavru Kangal köpeği de katıldı. Kangal Kaymakamı İsmail Altan Demirayak, yarışma öncesi yaptığı konuşmada, Kangal köpeklerinin cesareti, sadakati, duygusallığı, zekası ve haşmetli görüntüsüyle ilçenin simgesi haline gelmiş çok önemli bir değer olduğunu kaydetti.

Kangal köpeklerinin tanıtımıyla ilgili yapılan çalışmalarda emeği geçen herkese teşekkür eden Demirayak, ''Önümüzdeki dönemde inşallah Kangal köpeklerimizi kayıt altına aldıktan sonra ileriye dönük olarak dışarıya daha kontrollü bir şekilde satışını gerçekleştireceğiz'' dedi.

Daha sonra ''Kangal Sürü Köpeği'', ''Kangal Bekçi ve Koruma Köpeği'' ana kategorilerinde düzenlenen yarışma başladı. Akşam saatlerine kadar devam etmesi beklenen yarışmada, dereceye giren köpeklerin sahiplerine çeşitli ödüllerin verileceği belirtildi.

KANGAL KÖPEKLERİ
Orta Asya'dan Anadolu'ya göç eden ve hayvancılıkla uğraşan Türk boylarının, kendilerini, geçim kaynaklarını, hayvanlarını ve obalarını korumak amacıyla beslediği köpekler, sahipleriyle geldikleri Kangal ilçesinin iklim şartları ve coğrafi yapısının anayurtlarına benzemesi nedeniyle burada çoğalıp gelişerek Kangal köpeği adını aldı.

AA
Yayın Tarihi : 8 Temmuz 2007 Pazar 13:39:53


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?